Baza składników naszych produktów

Lista składników

A

Ashwagandha

Ashwagandha

w odpowiedniej ilości korzystnie wpływa na koncentrację i procesy pamięciowe, także w przypadku zmęczenia i znużenia. Ponadto wspiera relaksację i zachowanie równowagi emocjonalnej.

Astaksantyna

Astaksantyna

Astaksantyna a wygląd skóry 

Ekspozycja na promieniowanie UV jest jedną z głównych przyczyn fotostarzenia skóry, która 

powoduje degradację składników macierzy pozakomórkowej, takich jak kolagen i elastyna. Powoduje także produkcję ROS, pigmentację, powstawanie zmarszczek i pogorszenie tekstury skóry. Suplementacja astaksantyny (pigmentu fotoochronnego) dała obiecujące wyniki w kontekście pielęgnacji fizjologii skóry. Odnotowano także pozytywny wpływ na utrzymanie elastyczności skóry, zmniejszenie powstawania zmarszczek, zachowanie integralności bariery naskórkowej, a także kontrolowanie procesów związanych ze starzeniem się skóry.

Wyjątkowo korzystne wydaje się łączenie astaksantyny z innymi antyoksydantami, takimi jak resweratrol, witamina C oraz koenzym Q10, co pozwoli na maksymalizację efektu pod kątem neutralizacji wolnych rodników czy wsparcia syntezy włókien kolagenowych w skórze. 

Astaksantyna - działanie wspierają zdrowia 

Ponadto astaksantyna przenika przez barierę krew-mózg, przez co wykazuje korzystny wpływ, chroniąc układ nerwowy przed działaniem wolnych rodników. Ponadto właściwości antyoksydacyjne mogą spowalniać starzenie się mózgu, co ma jednoznaczny związek ze zwiększeniem poziomu czynnika BDNF (neurotroficzny czynnik pochodzenia mózgowego) - zapobiega tym samym powstawaniu demencji, choroby Alzheimera. Badania wykazują również, że astaksantyna może pomagać w równoważeniu funkcjonowania układu odpornościowego - stymulacja w przypadku walki z infekcjami i tłumienie w momencie, gdy wystąpią stany zapalne. Warto wspomnieć również, że Astaksantyna znajduje się na liście bezpiecznych substancji, która przygotowana została przez United States Code of Federal Regulations. Ponadto włączenie astaksantyny do codziennej diety może wspomagać zmniejszanie poziomów glukozy we krwi, czy też łagodzić stany zapalne i stres oksydacyjny.

Astaksantyna a skutki uboczne

W przeprowadzonych badaniach naukowych astaksantyna nie wykazała znaczących skutków ubocznych. Osoby zmagające się z uczelniami na składnik danego preparatu mogą uskarżać się na uczulenia, a także dolegliwości ze strony układu pokarmowego w tym m.in. biegunki, zaparcia czy wzdęcia. W przypadku stosowania suplementów diety należy bezwzględnie pamiętać o tym, aby nie przekraczać zalecanej dziennej porcji i, że nie mogą być one stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.

Stosowanie astaksantyny powinny skonsultować z lekarzem kobiety w ciąży, a także matki karmiące piersią. Przeciwwskazania dotyczyć mogą również pacjentów zmagających się z problemami z krzepnięciem krwi, nadciśnieniem i chorobami autoimmunologicznymi. 

Ng QX, De Deyn MLZQ, Loke W, Foo NX, Chan HW, Yeo WS. Effects of Astaxanthin Supplementation on Skin Health: A Systematic Review of Clinical Studies. J Diet Suppl. 2021;18(2):169-182. 

Patil AD, Kasabe PJ, Dandge PB. Pharmaceutical and nutraceutical potential of natural bioactive pigment: astaxanthin. Nat Prod Bioprospect. 2022;12(1):25. Published 2022 Jul 7. 

B

Bakopa drobnolistna

Bakopa drobnolistna

w odpowiednich ilościach wpływa korzystnie na funkcje poznawcze, koncentrację i pamięć.

BCAA

BCAA

L-izoleucyna, L-leucyna, L-walina – należą do aminokwasów rozgałęzionych. które są szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie. Najwięcej BCAA znajduje się w produktach odzwierzęcych.*

*. Shimomura, Y., Murakami, T., Nakai, N., Nagasaki, M. & Harris, R. A. The Journal of Nutrition 134, 1583S-1587S (2004).

Berberyna

Berberyna

korzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową

i redukuje trójglicerydy. Wykazuje również działanie antyoksydacyjne i zwiększa ekspresję receptorów insulinowych.

Beta-karoten

Beta-karoten

naturalny karotenoid obecny w warzywach i owocach. W organizmie jest przekształcany do witaminy A, która wpływa korzystnie na zdrowie skóry i błon śluzowych. Dowiedziono, że beta-karoten w odpowiednich ilościach działa jak naturalna ochrona dla skóry przed promieniami słonecznymi, wpływając tym samym na wygląd skóry. 1

1. Stahl, W. & Sies, H. The American Journal of Clinical Nutrition 96, 1179S-1184S (2012)

Bioflawonoidy cytrusowe

Bioflawonoidy cytrusowe

naturalne substancje pozyskiwane z owoców cytrusowych, cenione za wpływ na zwiększenie wchłaniania witaminy C. 1

1. Vinson, J. A. & Bose, P. The American Journal of Clinical Nutrition 48, 601–604 (1988)

Biotyna

Biotyna

pomaga zachować zdrową skórę i włosy. Jest ważna dla prawidłowego metabolizmu energetycznego, w tym komórek macierzystych mieszków włosowych i komórek skóry.

Bromelaina

Bromelaina

enzym z ananasa należący do proteaz (czyli trawiących białka). Wyniki badań wykazują, że bromelaina posiada także właściwości bakteriobójcze, przez wpływ na ograniczenie wzrostu bakterii. Jak podają autorzy badania prawdopodobnym mechanizmem odpowiedzianym za ten efekt jest rozkładanie białek obecnych w błonie komórkowej bakterii (Hikisz & Bernasinska-Slomczewska, 2021). 

C

Cholina

Cholina

przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny, co ma korzystny wpływ na przebieg ciąży i zdrowie dziecka1 ponadto pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, a także jest niezbędnym składnikiem w procesie dojrzewania plemników.2

1. Zeisel, S. H. Choline: Annual Review of Nutrition 26, 229–250 (2006).32.

2. Crisostomo, L. et al. American Journal of Physiology - Endocrinology and Metabolism 319, E1061–E1073 (2020).

Chrom

Chrom

pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi

ZN

Cynk

pomaga w utrzymaniu prawidłowych parametrów płodności i funkcji rozrodczych, odpowiedniego poziomu testosteronu oraz prawidłowej syntezy DNA. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wykazuje właściwości przeciwutleniające. Cynk pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.

Cysteina

Cysteina

może być wytwarzana z metioniny1 jest także  ważnym elementem innego białka- keratyny, które buduje nasze włosy2

1. O Ball, Courtney-Martin & Pencharz. The in vivo sparing of methionine by cysteine in sulfur amino acid requirements in animal models and adult humans. | Sigma-Aldrich.

2. Strasser, B., Mlitz, V., Hermann, M., Tschachler, E. & Eckhart, L. BMC Evol Biol 15, (2015).

Czosnek

Czosnek

znany element kuchni polskiej, ale i śródziemnomorskiej. Jego regularne stosowanie w odpowiednich ilościach wpływa korzystnie na metabolizm lipidów, wspiera układ krążenia i pracę serca. Czosnek w odpowiednich ilościach wpływa korzystnie na procesy odpornościowe. Jedną z cennych substancji znajdujących się w czosnku jest allicyna. 12

12. Tadeusiewicz, Krysztofiak & Olas. Kosmos 37–44 (2014).

D

d-chiroinozytol

d-chiroinozytol

jeden z izomerów inozytolu. Dowiedziono, że stosowany razem z mio-inozytolem ma znaczenie zarówno dla wrażliwości tkanek na insulinę jak i procesu owulacji u kobiet. 1

1. Benelli, E., del Ghianda, S., di Cosmo, C. & Tonacchera, M. A. International Journal of Endocrinology 2016, (2016).

DHA

DHA

czyli nienasycony kwas (dokozaheksaenowy) ważny dla ciężarnych i karmiących ze względu na to, że jest w odpowiednich ilościach jest ważny dla prawidłowego rozwoju mózgu  oczu płodu i dzieci karmionych piersią,. DHA jest również ceniony przez ekspertów ze względu na to, że spożywany w odpowiednich ilościach wpływa na zmniejszanie ryzyka porodu przedwczesnego.1 Razem z kwasem EPA (eikozapentaenowym) w odpowiednich ilościach ma pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie serca.

1. PTGiP. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych (2020)

E

Ekstrakt słodu jęczmiennego

Ekstrakt słodu jęczmiennego

znany z właściwości mlekopędnych, jego stosowanie jako wsparcie laktacji zaliczane jest przez ekspertów jako dobra praktyka laktacyjna.1 Słód jęczmienny, poddany krótkotrwałemu słodowaniu, prócz wielu cennych składników odżywczych zawiera korzystny dla zdrowia błonnik- beta-glukan.2

1. Katarzyna Borszewska-Kornacka, M. et al. Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji The Expert’s Group recommendations of the Dietary Guidelines for lactating women.

2. Czarnecki, Z., Czarnecka, M. & Śpiewak Akademia Rolnicza Poznaniu, A. Acta Sci. Pol. Technologia Alimentaria 3, 137–146 (2004).

Ekstrakt z dzikiej róży

Ekstrakt z dzikiej róży

w odpowiedniej ilości wykazuje właściwości przeciwutleniające i korzystnie wpływa na układ odpornościowy

EPA

EPA

kwas eikozapentaenowy, cenny kwas tłuszczowy który razem z kwasem DHA w odpowiednich ilościach wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie serca. Dodatkowo dowiedziono, że EPA wpływa na łożyskowy transport lipidów.1

1. Larqué, E. et al. Am J Clin Nutr 84, 853–861 (2006)

F

Fiołek trójbarwny

Fiołek trójbarwny

szczególnie ceniony przez osoby, które chcą zadbać o gładkość skóry po zmianach trądzikowych, gdyż korzystnie wpływa na jej wygląd i zdrowie.

Foliany - FolActiv®

Foliany - FolActiv®

biorą udział w procesie podziału komórek co jest istotne dla wzrastania płodu oraz wzrostu cebulki włosa, komórek skóry i paznokci. Foliany wpływają również na utrzymanie właściwego metabolizmu homocysteiny, co ma korzystny wpływ na przebieg ciąży i zdrowie dziecka, a także przyczyniają się do prawidłowego działania układu odpornościowego

G

Garcynia kambodżańska

Garcynia kambodżańska

ceniona przez osoby odchudzające się. Wielokrotnie dowiedziono, że kwasy hydroksycytrynowe z garcynii kambodżańskiej wpływają na regulację metabolizmu tłuszczu.* 

*Martirosyan, V. v et al. Agronomy Research 17, 2339–2349 (2019)

Glukooligosacharydy

Glukooligosacharydy

składniki, których nie trawi nasz organizm, rodzaj prebiotyku. Glukooligosacharydy są pożywką dla cennych dla nas mikroorganizmów  probiotyków.1

1.Rastall, R. A. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 16, 675–678 (2013)

Guarana

Guarana

Guarana - ceniona jako naturalne źródło kofeiny. Kofeina działa korzystnie na skupienie i koncentrację, pomaga zachować czujność. Co więcej kofeina jest też ceniona ze względu na zwiększenie wytrzymałości podczas wysiłku. 

Gurmar

Gurmar

roślina ceniona np. przez osoby odchudzające się ze względu na swoje właściwości  wpływające na zmniejszenie uczucia łaknienia. Dodatkowo kwasy gymnemowe w odpowiedniej ilości wpływają na zmniejszenie odczuwania słodkiego smaku, co może być pomocne w ograniczeniu spożywania słodyczy. 

Głóg

Głóg

roślina bogata w wiele cennych substancji o korzystnym wpływie na układ krążenia. Jedną z nich jest witeksyna- flawonoid o silnym działaniu przeciwutleniającym co, jak wskazują wyniki badań, wpływa korzystnie na komórki mięśnia sercowego.*

*Wu, M. et al. Frontiers in Pharmacology 11, 118 (2020).

H

Hesperydyna

Hesperydyna

naturalny flawonoid. Z hesperydyny można otrzymać półsyntetyczny związek –  diosminę. 

I

Imbir

Imbir

w odpowiedniej ilości wspomaga łagodzenie uczucia mdłości i nudności. Co więcej odpowiednich ilościach posiada właściwości przeciwutleniające i wpływające na równowagę procesów zapalnych oraz wspiera naturalną odporność organizmu. Imbir jest ceniony także ze względu na wpływ na metabolizm węglowodanów.1

1.Huang, F. Y., Deng, T., Meng, L. X. & Ma, X. L. Medicine 98, e15054 (2019)

Inulina

Inulina

korzystnie wpływa na przyswajalność magnezu.1

1 Coudray, C., Tressol, J. C., Gueux, E. & Rayssiguier, Y. European Journal of Nutrition 2003 42:2 42, 91–98 (2003).

Izo

Izoflawony

z koniczyny czerwonej– w odpowiedniej ilości wspierają kobiety w trakcie menopauzy, poprzez łagodzenie uderzeń gorąca, niepokoju oraz drażliwości.

J

Jod

Jod

pomaga zachować zdrową skórę. Pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych oraz właściwym funkcjonowaniu tarczycy, co ma wpływ na prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka i może odpowiadać za jego inteligencję w przyszłości.1 Jest ważny dla wzrostu dzieci.

1.Pemberton, Franklyn & Kilby. Minerva Ginecol 367–78 (2005)

K

KH

k

to substancja naturalnie występująca w naszym organizmie. W największych ilościach znajduje się w skórze. Wyniki badań wykazały, że suplementacja kwasu hialuronowego o zróżnicowanych wielkościach cząsteczek w ilości 200 mg dziennie może mieć znaczenie dla parametrów skóry takich jak np. nawilżenie, wygładzenie, a nawet elastyczność. 4

Kadzidłowiec indyjski (Boswellia serrata)

Kadzidłowiec indyjski (Boswellia serrata)

wyniki badań wskazują na istotny wpływ kadzidłowca indyjskiego w utrzymaniu równowagi procesów zapalnych.1

1.Siddiqui, M. Z. Indian J Pharm Sci 73, 255–261 (2011).

Koenzym Q10

Koenzym Q10

ma działanie przeciwutleniające, co ma znaczenie m.in. dla funkcjonowania naczyń krwionośnych

Krzem

Krzem

jest składnikiem strukturalnym włosów. Wg badań, wykazuje pozytywny efekt na skórę i łamliwe, kruche paznokcie. Jego naturalnym źródłem jest bambus – który słynie z szybkiego wzrostu i bogactwa składników odżywczych, wpływających na kondycję tkanki łącznej.1

1: Wickett, R. R., et. al. Archives of Dermatological Research, 299(10), 499–505. (2007). 

Kurkuma

Kurkuma

wspiera metabolizm tłuszczu, przez co korzystnie wpływa na wątrobę. Dodatkowo ma właściwości przeciwutleniające. 

Kwas foliowy

Kwas foliowy

foliany biorą udział w procesie podziału komórek oraz w procesie wzrostu tkanek matczynych podczas ciąży. Foliany wpływają również na utrzymanie właściwego metabolizmu homocysteiny, co ma korzystny wpływ na przebieg ciąży i zdrowie dziecka1, a także przyczyniają się do prawidłowego działania układu odpornościowego.

1.Bomba-Opoń, Hirnle, Kalinka & Seremak-Mrozikiewicz. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2, 210–214 (2017).

Kwas hialuronowy

Kwas hialuronowy

to substancja naturalnie występująca w naszym organizmie. W największych ilościach znajduje się w skórze. Wyniki badań wykazały, że suplementacja kwasu hialuronowego o zróżnicowanych wielkościach cząsteczek w ilości 200 mg dziennie może mieć znaczenie dla parametrów skóry takich jak np. nawilżenie, wygładzenie, a nawet elastyczność. *

*Michelotti, A. et al. Eur J Dermatol 31, 798–805 (2021).

Kwas pantotenowy

Kwas pantotenowy

ważny w syntezie i metabolizmie hormonów steroidowych, wpływa na metabolizm komórkowy, co ma ogromne znaczenie dla szybko dzielących się komórek.

L

Lactobacillus salivarius

Lactobacillus salivarius

to jeden ze szczepu bakterii probiotycznych występujących naturalnie w m.in. w zdrowej jamie ustnej człowieka, jako element korzystnej dla zdrowia mikrobioty.

1. Chaves, B. D., Brashears, M. M. & Nightingale, K. K. Journal of Applied Microbiology 123, 18–28 (2017)

Laktaza

Laktaza

jest enzymem odpowiedzialnym za rozkładanie cukru laktozy występującego w pokarmach mlecznych. Jest zlokalizowana w rąbku szczoteczkowatym jelita cienkiego- po spożyciu pokarmu bogatego w laktozę rozkłada ten disacharyd na dwie prostsze cząsteczki: galaktozę i glukozę. U niektórych osób laktaza wydzielana jest w niewystarczających ilościach, co prowadzi do problemów z trawieniem laktozy i pojawiania się objawów na tle pokarmowym. Są to najczęściej wzdęcia, luźne stolce, biegunki, bóle brzucha oraz nudności będące konsekwencją fermentacji tego sacharydu przez mikrobiotę jelitową. Nietolerancja laktozy skłania do rezygnacji lub przynajmniej ograniczenia produktów “problematycznych” z diety. Wsparciem trawienia u osób z nietolerancją laktozy może być doraźne stosowanie suplementów diety zawierających enzym laktazę. Pozwoli to na uniknięcie nieprzyjemnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. 

Laktaza powinna być przyjęta doustnie przed posiłkiem obfitującym w cukier mleczny, w licznych badaniach uznano ją za cząsteczkę bezpieczną i dobrze tolerowaną.

Laktoferyna

Laktoferyna

jest białkiem naturalnie występującym w naszym organizmie. Odpowiada za regulowanie wielu procesów m. in. układu odpornościowego.1 Ma też znaczenie dla lepszego wchłaniania żelaza i bezpiecznego metabolizmu tego pierwiastka. 2,3

1. Berlutti, F. et al. Molecules 16, 6992–7012 (2011).
2. Rosa, L., Cutone, A., Stefania Lepanto, M., Paesano, R. & Valenti, P. Homeostasis.(2017)
3. Paesano, R., Pietropaoli, M., Gessani, S. & Valenti, P. Biochimie 91, 44–51 (2009).


Leucyna

Leucyna

jeden z aminokwasów rozgałęzionych. Aminokwasy te są często stosowane w preparatach dla sportowców, jako wsparcie dla budowania tkanki mięśniowej. Dowiedziono, że leucyna działa korzystnie na przyswajanie innych aminokwasów.*

*Shimomura, Y., Murakami, T., Nakai, N., Nagasaki, M. & Harris, R. A. The Journal of Nutrition 134, 1583S-1587S (2004)

Lizyna

Lizyna

aminokwas, który również musi być dostarczany z dietą. Razem z cysteiną są elementem budulcowym ważnej dla włosów- keratyny.  Lizyna jest odpowiedzialna za kształt i objętość włosów1 . Dodatkowo wpływa też na efektywniejsze wykorzystanie wapnia w organizmie 2.

1.Goluch-Koniuszy, Z. S. Menopause Review 15, 56 (2016).

2..Rao, D. M., Battu, S., Dutt, K. R. & Ramesh, M. International Journal of Research in Pharmaceutical Sciences 2, 637–642 (2011).

Lu

Luteina

karotenoid, naturalnie występujący w siatkówce oka. Luteina ma właściwości przeciwutleniające, co jest ważne przy ochronie komórek przed działaniem wolnych rodników.*

*Buscemi, S. et al. Nutrients 2018, Vol. 10, Page 1321 10, 1321 (2018).

M

Magnez

Magnez

pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, w tym mięśnia sercowego. Dodatkowo wpływa korzystnie na działanie układu nerwowego oraz utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych

Mangan

Mangan

ma działanie przeciwutleniające, chroniąc komórki, w tym komórki włosów przed stresem oksydacyjnym, powstającym m.in. podczas zabiegów fryzjerskich (np. farbowanie).

Melatonina

Melatonina

Melatonina - hormon sprawujący pieczę nad rytmem snu i czuwania s, usprawniający zasypianie i dbałość o sen. Melatonina wytwarzana jest na zasadzie autoregulacji i wydzielana jest przez maleńki gruczoł szyszynkę w sposób pulsacyjny, zgodnie z cyklem okołodobowym. Podstawowym regulatorem wydzielania melatoniny jest cykl światło-ciemność. W ciemności szyszynka wytwarza znacznie większe ilości melaniny, co oznacza, że jej stężenie wzrasta. 

Cały proces uruchamiania syntezy melatoniny jest uzależniony od centralnego zegara rytmów okołodobowych - jądra nadskrzyżowaniowego w podwzgórzu (SCN) i zsynchronizowany z oświetleniem. 

Melatonina - hormon ciemności i snu

Światło dzienne blokuje wydzielanie hormonu. Początek wydzielania melatoniny zwykle następuje ok. godziny 21.00-22.00, a najwyższe stężenie występuje około godziny 2-4 nad ranem, powodując tym samym największe znużenie i zmęczenie organizmu.

W ciągu dnia wraz z pojawieniem się światła dziennego poziom melatoniny spada. Melatonina przez niektórych nazywana bywa również hormonem ciemności lub hormonem snu. Przypomnijmy jeszcze, że stężenie melatoniny w organizmie człowieka zależne jest od wieku. Przyjęło się, że u dzieci w wieku 1-3 lat prawidłowe stężenie wynosi 250pg/ml, w nastolatków w okresie dojrzewania - 120-180pg/ml, u osób dorosłych - 70-80pg/ml, a u osób starszych - 20-30 pg/ml. 

Wydzielanie melatoniny a zaburzenia snu 

Wraz z wiekiem obserwuje się spadek wydzielania tego hormonu, co spowodowane jest procesami starzenia,  a także zmianami neurodegeneracyjnymi  w obrębie SCN. Z tego powodu osoby w podeszłym wieku mają postępujące problemy z zasypianiem, jak i utrzymaniem dobrej jakości snu. Deprywacja, zaburzenia snu i problemy z odpowiednią regeneracją organizmu dotyczą obecnie coraz młodszych osób. Przyczynia się do tego współczesny styl życia podyktowany dużą ilością obowiązków, co przekłada się na pracę do późnych godzin i rozregulowanie rytmów okołodobowych. Naświetlanie wieczorne promieniowaniem niebieskim z ekranów telefonów komórkowych, tabletów, komputerów i ekranów telewizorów także zakłóca wydzielanie melatoniny. Światło niebieskie imitując  działanie światła dziennego, blokuje produkcję tego hormonu, co  doprowadzać może do zaburzeń w synchronizacji wewnętrznego zegara biologicznego, skutkującego zaburzeniami snu i trudnościami w zasypianiu. 

Niedobór melatoniny 

Kluczowym aspektem dbałości o efektywny odpoczynek nocny jest zadbanie o komfort w sypialni - zaciemnienie pomieszczenia, unikanie ekspozycji na światło niebieskie w godzinach wieczornych, a także dbałość o odpowiednią temperaturę i wyciszenie. Wsparciem mogą być także preparaty zawierające melatoninę, którą mogą wesprzeć organizm w walce z bezsennością. Niedobór melatoniny lub zbyt niski poziom melatoniny może powodować trudności z zasypianiem, zmęczenie w ciągu dnia, problemy ze wstawaniem rano, znaczne pogorszeniem samopoczucia i spadek kondycji fizycznej. Istotne są także: zaburzenia rytmu snu, problemy z koncentracją, bóle głowy czy nadmierna wrażliwość. 

Najlepiej przyjmować ją na godzinę przed planowanym położeniem się do łóżka. Szczególne korzyści z suplementacji melatoniny mogą odnieść osoby z zaburzonym rytmem okołodobowym, pracownicy zmianowi, osoby podróżujące, zmieniające strefy czasowe, a także osoby po 50 roku życia. Przyjmowanie melatoniny zaleca się również osobom niewidomym, u których naturalny system wydzielania melatoniny nie działa, kobiety w okresie menopauzy, a także osoby starsze, u których dochodzi do zwapnienia szyszynki. 

Stosowanie melatoniny - kto powinien zrezygnować?

Ze stosowania melatoniny powinny zrezygnować kobiety w ciąży, matki karmiące piersią, osoby nadużywające alkoholu, pacjenci zmagający się z chorobami wątroby, a także osoby, u których stwierdzono nadwrażliwość na melatoninę. Podawanie melatoniny różnić się będzie w zależności od wieku, a także powodów przyjmowania. 

Zawilska J.B. MELATONINA – HORMON O DZIAŁANIU PRO NASENNYM, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLI, 2008, 3, str. 224–228

Fatemeh G, Sajjad M, Niloufar R, Neda S, Leila S, Khadijeh M. Effect of melatonin supplementation on sleep quality: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Neurol. 2022 Jan;269(1):205-216. 

Melisa

Melisa

w odpowiedniej ilości wspomaga relaksację i ułatwia zasypianie, co pomaga zachować pozytywny nastrój. Dodatkowo wspomaga fizyczne i psychiczne samopoczucie.

Metionina

Metionina

Metionina niezbędny aminokwas, który musi być dostarczany wraz z dietą, gdyż nasz organizm nie może go samodzielnie wytworzyć, np. z innego aminokwasu. Metionina za to może być metabolizowana do cysteiny 1 aminokwasu będącego składnikiem budulcowym włosów2

1. O Ball, Courtney-Martin & Pencharz. The in vivo sparing of methionine by cysteine in sulfur amino acid requirements in animal models and adult humans. | Sigma-Aldrich. 

2. MacKinnon, P. J., Powell, B. C. & Rogers, G. E. The Journal of Cell Biology 111, 2587 (1990).

Miedź

Miedź

pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu tkanek łącznych, w tym tkanek budujących skórę. Przyczynia się również do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, m.in.  komórek macierzystych mieszków włosowych i komórek skóry. Ponadto, miedź pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowej pigmentacji włosów oraz wspomaga ochronę komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stresem oksydacyjnym, który powstaje m.in. podczas ekspozycji na słońce, mróz, farbowanie lub suszenie włosów.

Mioinozytol

Mioinozytol

ważny składnik komórek, ale także przekaźników w szlakach hormonalnych. Mioinozytol jest znany z wielu funkcji, m. in. wpływu na transport glukozy do komórek(Nordio & Proietti, 2015)

N

N-acetylo-cysteina

N-acetylo-cysteina

organiczny związek, pochodna aminokwasu- L-cysteiny. NAC jest metabolizowana w wątrobie, organiczny związek, pochodna aminokwasu- L-cysteiny. NAC jest metabolizowana w wątrobie, w efekcie czego dochodzi do powstawania glutationu, silnego, naturalnego przeciwutleniacza

N-acetylo-cysteina

N-acetylo-cysteina

organiczny związek, pochodna aminokwasu- L-cysteiny. NAC jest metabolizowana w wątrobie, w efekcie czego dochodzi do powstawania glutationu, silnego, naturalnego przeciwutleniacza.

Niacyna

Niacyna

przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, w tym komórek macierzystych mieszka włosowego. 

O

Olejek cytrynowy

Olejek cytrynowy

korzystnie wpływa na jamę ustną jednocześnie odświeżając oddech.1,2

1. Ma, L. et al. Archives of Oral Biology 111, 104638 (2020)

Ma, L. et al. Oral Diseases (2022) 

Olejek eukaliptusowy

Olejek eukaliptusowy

wpływa korzystnie na układ oddechowy, ogranicza wzrost patogennych organizmów1

1.Nostro, A. et al. Journal of Medical Microbiology 56, 519–523 (2007).

Olejek rozmarynowy

Olejek rozmarynowy

dzięki swojemu niepowtarzalnemu zapachowi odświeża oddech. Dodatkowo dowiedziono, że ogranicza wzrastanie bakterii beztlenowych bytujących w jamie ustnej (badania in vitro).1

1. Kędzia, A., Kędzia, A. W. & Wiśniewska, J. Postępy Fitoterapii 19, (2018).

Olejek z oregano

Olejek z oregano

ceniony za swój niepowtarzalny zapach, ale i zawartość cennych substancji takich jak tymol i karwakrolu. Dowiedziono, że obie te substancje te mają właściwości przeciwbakteryjne1

1. Nostro, A. et al. Journal of Medical Microbiology 56, 519–523 (2007).

P

Piperyna

Piperyna

piperyna zawarta w pieprzu czarnym wspiera wchłanianie substancji aktywnych z roślin.*

* Meghwal, M. & Goswami, T. K. Phytotherapy Research 27, 1121–1130 (2013).

Potas

Potas

pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Działa także korzystnie na funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego

R

Resweratrol

Resweratrol

naturalny antyoksydant, ceniony za zdolność unieszkodliwiania wolnych rodników.1  Te zaś są odpowiedzialne np. za procesy starzenia komórek. Dowiedziono, że łączne stosowanie resweratrolu z inozytolami wpływa na metabolizm tłuszczu i węglowodanów.2

1. Salehi, B. et al. Resveratrol: Biomedicines 6, (2018).
2. Malvasi, A. et al. Clin Ter 168, 240–247 (2017).




Różeniec górski

Różeniec górski

w odpowiednich ilościach  jest adaptogenem, wspiera pracę układu nerwowego łagodząc objawy związane ze zmęczeniem. 

Ruszczyk kolczasty

Ruszczyk kolczasty

odpowiednich ilościach działa korzystnie na krążenie żylne, działa dając uczucie lekkości nóg. Źródło wielu cennych substancji, w tym ruskogeniny- saponiny, która jak wskazują wyniki badań, działa korzystnie na elastyczność naczyń krwionośnych.*

*Chudek, J. & Ziaja, D. Varia Medica 2, 277–281 (2018)

Rutyna

Rutyna

Rutyna- naturalny bioflawonoid, posiada właściwości przeciwutleniające, w tym działa ochronnie na witaminę C 1

1.Majewska, M. & Czeczot, H. Terapia i Leki 5, 369–377 (2009).

S

Selen

Selen

pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i ochronie komórek organizmu przed niekorzystnym wpływem stresu oksydacyjnego. Selen wpływa na zachowanie zdrowych włosów oraz prawidłowego przebiegu spermatogenezy. Ponadto pomaga we właściwym funkcjonowaniu tarczycy, co ma wpływ na prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka i może odpowiadać za jego inteligencję w przyszłości.1

1. Pemberton, Franklyn & Kilby. Minerva Ginecol 367–78 (2005)

Szafran

Szafran

w odpowiedniej ilości wspiera proces relaksacji, utrzymania równowagi emocjonalnej oraz działa korzystnie na utrzymanie dobrego nastroju. 

W

Waleriana

Waleriana

Korzeń kozłka lekarskiego lub inaczej waleriana  jest surowcem stosowanym od wieków w celu wyciszania układu nerwowego, usprawniania zasypiania i poprawy jakości snu. W najnowszych badaniach sugeruje się także przeciwlękowe działanie waleriany, co poszerza jej zakres zastosowań. Składnikami bioaktywnymi warunkującymi działanie waleriany są przede wszystkim walepotriaty, a także olejki eteryczne bogate w monoterpeny, seskwiterpeny oraz kwasy (m.in. walerenowy). W przeprowadzonych dotychczas badaniach u uczestników z bezsennością przyjmujących ekstrakty z waleriany odnotowano znaczną poprawę jakości snu. Działanie takie jest związane z wpływem kozłka na neurotransmisję w centralnym układzie nerwowym. Stymuluje on wydzielanie GABA (kwasu γ-aminomasłowego), który jest neurotransmiterem wyciszającym pracę układu nerwowego.

Zwiększanie puli GABA w mózgu, przekłada się na zmniejszenie pobudliwości neuronów i hamowanie odpowiedzi na bodźce. Aktywne składniki sprawiają ponadto, że korzeń waleriany może wspierać zwalczanie stresu, lęku i regulować ciśnienie krwi. W medycynie ludowej kozłek lekarski stosowany bywał również w celu leczenia padaczki.  

Warto wspomnieć o tym, że preparaty zawierające wyciąg z kozłka lekarskiego mogą wspierać zmniejszenie napięcia ze względu na właściwości uspokajające, poprawę nastroju, a także wpłynięcie na jakość snu. Z kolei właściwości lecznicze w dużej mierze zależą od sposobu produkcji danego preparatu - w zależności od tego, czy są to wyciągi alkoholowe, czy wodne. Waleriana znalazła zastosowanie także jako środek stosowany przez kobiety zmagające się z silnymi bólami miesiączkowymi ze względu na działanie rozkurczowe. Waleriana wykazuje też działanie wiatropędne, zwiększając jednocześnie produkcję soków żołądkowych. Stosowane przez dłuższy czas mogą zmniejszyć również częstotliwość uderzeń gorąca, z którymi niejednokrotnie zmagają się kobiety w okresie menopauzy.

Preparaty na bazie kozłka lekarskiego 

Walerianę warto łączyć z innymi fitoterapeutykami o właściwościach uspokajających, np. melisą czy L-teaniną, które będą wzmacniać wzajemnie efekty. W przypadku preparatów ziołowych warto zwracać uwagę na ich standaryzację, czyli informację, jaka dokładnie ilość składników aktywnych jest zawarta w preparacie.

W przypadku waleriany standaryzacja będzie obejmowała między innymi kwas walerenowy, który jest ważnym składnikiem bioaktywnym warunkującym działanie uspokajające. Nie wystarczy zatem informacja o dawce ekstraktu z kozłka lekarskiego, ale także o standaryzacji na zawartość substancji aktywnych. Kozłek lekarski jest ogólnie dobrze tolerowany, aczkolwiek nie zaleca się jego stosowania kobietom w ciąży czy matkom karmiącym piersią.

Kto powinien zrezygnować ze stosowania kozłka lekarskiego?

Ze stosowania waleriany powinny zrezygnować również osoby zażywające leki przeciwhistaminowe, zwiotczające mięśnie czy uspokajające. Ponadto stosowania kozłka lekarskiego w tabletkach nie zaleca się w przypadku osób zmagających się z nadwrażliwością, na którykolwiek ze składników zawartych w danym preparacie. Kozłek lekarski nie powinien być stosowany również przez osoby mierzące się z chorobami przewlekłymi np. chorobami nerek czy wątroby.

Stosowanie nie powinno trwać dłużej niż przez 2-3 tygodnie bez przerwy - zbyt długie lub zbyt intensywne dawkowanie waleriany może wywoływać skutki uboczne w tym m.in. bóle głowy, zawroty głowy i kołatanie serca. Przypominamy jednocześnie, że suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zdrowej i zbilansowanej diety, a także zdrowego stylu życia. 

Bent S, Padula A, Moore D, Patterson M, Mehling W. Valerian for sleep: a systematic review and meta-analysis. Am J Med. 2006 Dec;119(12):1005-12. 

Khan A, Akram M, Thiruvengadam M, Daniyal M, Zakki SA, Munir N, Zainab R, Heydari M, Mosavat SH, Rebezov M, Shariati MA. Anti-anxiety Properties of Selected Medicinal Plants. Curr Pharm Biotechnol. 2022;23(8):1041-1060. 

Wapń

Wapń

pomaga utrzymać zdrowe zęby i kości.

Witamina A

Witamina A

pomaga utrzymać prawidłowy stan skóry i błon śluzowych

Witamina B 12

Witamina B12

bierze udział w procesie podziału komórek, co jest istotne dla wzrastania płodu oraz wzrostu cebulki włosa, komórek skóry i paznokci. Witamina B12 wpływa na prawidłowe działanie układu odpornościowego, a także wspiera utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz metabolizmu homocysteiny, co ma korzystny wpływ na przebieg ciąży i zdrowie dziecka.1

1. Bomba-Opoń, Hirnle, Kalinka & Seremak-Mrozikiewicz. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2, 210–214 (2017).

Witamina B 1

Witamina B1

pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Ponadto tiamina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, m.in. komórek macierzystych mieszków włosowych i komórek skóry.

Witamina B 2

Witamina B2

wspomaga metabolizm energetyczny komórek, w tym keranocytów. Co więcej wspiera zdrowie skóry oraz wspiera utrzymanie prawidłowego metabolizmu żelaza.

Witamina B 5

Witamina B5

(kwas pantotenowy) - jest ważna dla prawidłowego metabolizmu energetycznego, w tym komórek macierzystych mieszków włosowych i komórek skóry.

Witamina B 6

Witamina B6

przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz działa korzystnie na utrzymanie funkcji psychologicznych. Co więcej przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej. Witamina ta wpływa na prawidłowy metabolizm białka i aminokwasów w tym cysteiny będącej składnikiem budulcowym włosów- keratyny. Dowiedziono także, że ułatwia wchłanianie magnezu, oraz bierze udział w procesach epigenetycznych.

Witamina C

Witamina C

wspomaga w prawidłowym działaniu układu odpornościowego, prawidłowej produkcji kolagenu, co wpływa na właściwe funkcjonowania naczyń krwionośnych oraz skóry. Witamina C pomaga w ochronie komórek przed niekorzystnym wpływem stresu oksydacyjnego oraz przyczyniającej się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, co może przyczynić się do wsparcia organizmu w czasie podatności na osłabienie.

Witamina D

Witamina D

pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i mięśniowego. Wpływa na normalizację procesów zapalnych oraz bierze udział w procesie podziałów komórkowych.1 Ponadto zwiększa wchłanianie wapnia z diety, przyczyniając się do utrzymania zdrowych zębów i kości.

1. Mousa, A., Misso, M., Teede, H., Scragg, R. & de Courten, B. BMJ 6, (2016).

Witamina E

Witamina E

wykazuje działanie przeciwutleniające i chroni podatne na utlenianie tłuszcze, np. pochodzenia rybiego.1

1. Turchetto, E. & Pignatti, C. Acta Vitaminologica et Enzymologica 4, 267–277 (1982)

Z

Zeaksantyna

Zeaksantyna

karotenoid, naturalnie występujący w siatkówce oka. Zeaksantyna ma właściwości przeciwutleniające, co jest ważne przy ochronie komórek przed działaniem wolnych rodników. *

*Murillo, A. G., Hu, S. & Fernandez, M. L. Antioxidants 8, (2019)

Ż

Żelazo

Żelazo

aktywnie wspiera procesy krwiotworzenia, przyczyniając się do zwiększenia poziomu hemoglobiny w czasie ciąży 36. Pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, co może oddziaływać na właściwy rozwój umysłowy dziecka. Dzięki roli w procesie podziału komórek, żelazo wpływa na wzrostu cebulki włosa, komórek skóry i paznokci.