Produkty zawierające składnik: Matcha

Produktów: 1

Prozdrowotne właściwości herbaty znane są od tysięcy lat. Zróżnicowanie smaków i aromatów sprawia, że jest ona drugim najchętniej spożywanym napojem na świecie. Bez względu na typ czy gatunek wszystkie napary przyrządzane są z liści i pąków grupy roślin należących do rodzaju kamelia (Camellia). Otrzymuje się ją z wysokogatunkowej herbaty Gyokuro i zmielenia do konsystencji przypominającej talk. Zawiera w sobie wiele witamin. Występuje w formie Matcha-Koicha i Matcha-Usucha. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszy się matcha, czyli sproszkowana zielona herbata, która w Japonii znana jest od ponad dziewięciuset lat. Na rynku spotkać ją można nie tylko w formie wygodnego do przygotowania proszku, ale również w składzie suplementów uzupełniających codzienną dietę. Na całym świecie matcha ceniona jest nie tylko ze względu na swój intensywny i charakterystyczny smak, ale również pozytywne działanie na zdrowie i samopoczucie. Japończycy zupełnie nieprzypadkowo nazywają ją “eliksirem zdrowia”.

Prozdrowotne właściwości matchy 

Na wstępie warto byłoby wspomnieć o tym, że matcha powstaje po zebraniu liści świeżych pąków, przetwarzaniu ich na parze, suszeniu i mieleniu. Jest to sproszkowana zielona herbata, która jest zdecydowanie mocniejsza od klasycznej formy, czyli naparu. Liście kryją w sobie bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy, polifenoli oraz aminokwasów - głównie L-teaniny. Ponadto matcha - w porównaniu z innymi gatunkami zielonej herbaty - zawiera największe ilości galusanu epigalokatechiny (EGCG), czyli silnego przeciwutleniacza, któremu przypisuje się różnorodne korzyści zdrowotne. I tak wyniki badań przeprowadzonych w ostatnich latach w USA i Australii jednoznacznie pokazują, że połączenie L-teaniny i kofeiny, zawartych również w matchy ma pozytywny wpływ na pracę umysłu i koncentrację, a także ogólny nastrój. 

Warto pamiętać, że matcha zawiera nawet 4 razy więcej L-teaniny niż zwykła zielona herbata, wykazując tym samym pozytywne działanie na procesy neuropsychiczne, działając również uspokajająco i kojąco. Należy zauważyć jednocześnie, że efekt pobudzenia, wzmożonej koncentracji i funkcji poznawczych utrzymuje się dłużej niż po kawie i nie ma mowy o gwałtownym załamaniu energii - to możliwe dzięki połączeniu kofeiny z L-teaniną. Z kolei sama L-teanina działa relaksująco, pozwala na zmniejszenie napięcia i stresu. Wspomniane połączenie pozwala też zachować czujność. Z kolei wysokie stężenie katechin EGCG przyspiesza metabolizm i wspiera odchudzanie. Ponadto EGCG uznawany jest za najlepszy ze wszystkich przeciwutleniaczy - jest silniejszy od witaminy C czy E. Katechiny mogą przyczyniać się również do profilaktyki nowotworów. Oprócz tego matcha kryje w sobie również witaminę A, kompleks witamin B, witaminę C, witaminę E, witaminę K, pierwiastki śladowe wspierające odporność organizmu i chlorofil, dzięki któremu wykazuje właściwości oczyszczające komórki ciała, wspomagając jednocześnie usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu. Tym samym możliwe jest wspomaganie oczyszczenia jelit. Na tym jednak dobroczynne właściwości matchy wcale się nie kończą. Inne, które zasługują na szczególną uwagę to m.in.: 

  • wspomaganie kreatywnego myślenia, 
  • wspieranie i poprawa funkcji poznawczych, 
  • poprawa jakości snu, 
  • ochrona przed infekcjami, 
  • poprawa stanu zdrowia układu sercowo-naczyniowego, 
  • aktywowanie działania enzymów detoksykacyjnych, 
  • obniżenie poziomu “złego” cholesterolu LDL we krwi.

Dodatkowo regularne spożywanie matchy pozwala zachować też zdrowie kości i gęstość tkanki kostnej, zmniejszając tym samym skłonność do zapaleń i wzmacniając mięśnie. Jak więc widać, matcha jest produktem bogatym w różnorodne substancje prozdrowotne - mimo to niektóre grupy osób powinny zrezygnować z jej przyjmowania. Mowa tu m.in. o kobietach w ciąży ze względu na zawartość kofeiny. Przeciwwskazaniem może być również niewydolność wątroby - w przypadku suplementów diety zawierających w składzie matchę konieczna może okazać się konsultacja z lekarzem prowadzącym. 

Podsumowując, matcha to bogate źródło katechin, przede wszystkim galusanu epigallokatechiny (EGCG), l-teaniny oraz kofeiny. Spożywanie jej w odpowiednich ilościach może wpływać pozytywnie na układ krążenia, zdolności poznawcze, koncentrację czy redukcję masy ciała. 

Literatura:

  1. Z. Cichoń, M. Miśniakiewicz, E. Szkudlarek, Właściwości zielonej herbaty, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, nr 743 2007. 
  2. Wang, J., Zareef, M., He, P., Sun, H., Chen, Q., Li, H., … & Xu, D. (2019). Evaluation of matcha tea quality index using portable NIR spectroscopy coupled with chemometric algorithms. Journal of the Science of Food and Agriculture, 99(11), 5019-5027.
  3. M. Snyder, L. Clum, A. V. Zulaica, Matcha - cudowna herbata: wzmocnij energię, koncentrację i zdrowie w naturalny sposób, wyd. Vital, Białystok 2018. 
  4. “The effects of L-theanine on alpha-band oscillatory brain activity during a visuo-spatial attention task” Brain Topogr. 2009 Jun;22(1):44-51, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18841456
  5.  “Green tea extract enhances parieto-frontal connectivity during working memory processing”, Psychopharmacology (Berl). 2014 Oct;231(19):3879-88, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24643507