Trawienie mleka pod kontrolą*
jest enzymem odpowiedzialnym za rozkładanie cukru laktozy występującego w pokarmach mlecznych. Jest zlokalizowana w rąbku szczoteczkowatym jelita cienkiego- po spożyciu pokarmu bogatego w laktozę rozkłada ten disacharyd na dwie prostsze cząsteczki: galaktozę i glukozę. U niektórych osób laktaza wydzielana jest w niewystarczających ilościach, co prowadzi do problemów z trawieniem laktozy i pojawiania się objawów na tle pokarmowym. Są to najczęściej wzdęcia, luźne stolce, biegunki, bóle brzucha oraz nudności będące konsekwencją fermentacji tego sacharydu przez mikrobiotę jelitową. Nietolerancja laktozy skłania do rezygnacji lub przynajmniej ograniczenia produktów “problematycznych” z diety. Wsparciem trawienia u osób z nietolerancją laktozy może być doraźne stosowanie suplementów diety zawierających enzym laktazę. Pozwoli to na uniknięcie nieprzyjemnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Laktaza powinna być przyjęta doustnie przed posiłkiem obfitującym w cukier mleczny, w licznych badaniach uznano ją za cząsteczkę bezpieczną i dobrze tolerowaną.