Produkty zawierające składnik: Bromelaina

Produktów: 1

Bromelaina

Bromelaina, która niekiedy określana bywa również Bromeliną to enzym rozkładający białko. Mimo że na pozór może się wydawać, iż odnosi się do jednej substancji, to w rzeczywistości jest mieszaniną enzymów ekstrahowanych z różnych części ananasa. Występuje więc zarówno w jego liściach, jak i owocach czy łodygach. W ostatnim czasie o enzymie tym zrobiło się głośno, głównie ze względu na dobroczynne właściwości i zróżnicowane działanie. Mowa tu m.in. o właściwościach proteolitycznych, które sprawiają, że ta znajduje zastosowanie zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetycznym czy nawet - spożywczym. Zupełnie nieprzypadkowo też Bromelaina od dawna stosowana była w medycynie ludowej - pomocna jest bowiem w zwalczaniu wielu różnorodnych przypadłości zdrowotnych.

Właściwości Bromelainy

Bromelaina lub też mieszanina enzymów z ananasa wspomaga złuszczanie naskórka i przyspiesza gojenie się ran, lub oparzeń. Bromelaina pomaga również w zmniejszaniu obrzęków. Dodatkowo może stać się również środkiem łagodzącym w przypadku wystąpienia przewlekłego zapalenia oskrzeli, zapalenia płuc, zakażeniach skórnych wywoływanych przez bakterie z rodzaju Staphylococcus.1 Warto wspomnieć także o tym, że dzięki właściwościom przeciwzapalnym Bromelaina może okazać się cennym wsparciem przy reumatoidalnym zapaleniu ze względu na możliwe działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.2 Niejednokrotnie wskazuje się również działanie antybiotyczne - badania wskazują, że enzym ten wykazuje dużą skuteczność w przyswajaniu antybiotyków przez organizm - zwiększa więc wchłanianie antybiotyków. Potencjalne działania Bromelainy, które należy wymienić to:

  • dobroczynny wpływ na układ krwionośny - hamuje bowiem agregację płytek krwi,
  • pomoc przy problemach z trawieniem - ułatwia trawienie białek,
  • bromelaina zapobiega tworzeniu się skrzepów,
  • minimalizuje ryzyko wystąpienia nadczynności układu immunologicznego u osób wykazujących skłonność do chorób autoimmunologicznych,
  • wykazuje właściwości antybiotyczne w infekcjach układu oddechowego.

Jak wspomnieliśmy wyżej, Bromelaina jest enzymem rozkładającym białko, co usprawnia procesy trawienne. Jest to więc enzym wspomagający aktywnie organizm w trawieniu - o tym fakcie należy bezapelacyjnie pamiętać.

Suplementy diety z Bromelainą - kiedy i jak brać?

Preparaty zawierające w składzie Bromelainę obecnie dostępne są na rynku zarówno w postaci doustnych kapsułek, tabletek, jak i kremów. W składzie ten fitoskładnik może występować samodzielnie lub w połączeniu z innymi w tym m.in. papainą. Bez względu na to, który produkt wybierzemy, należy pamiętać o tym, aby zapoznać się z zaleceniami producenta widocznymi na opakowaniu - tym sposobem możliwe będzie poznanie wskazówek dotyczących właściwego, a co za tym idzie - bezpiecznego dawkowania. Rekomendowane jest bowiem spożywanie od 80 do 400 mg dwa lub nawet trzy razy na dobę. Podczas zakupu należy pamiętać też o tym, aby wybierać jedynie bezpiecznie suplementy pochodzące od sprawdzonych producentów.

Skutki uboczne i przeciwwskazania w stosowaniu Bromelainy

Pomimo dobroczynnego działania, niektóre grupy osób powinny zrezygnować z włączania Bromelainy do codziennej diety. I tak mowa tu przede wszystkim o osobach uczulonych na ananasa. Istotne jest również pilnowanie wspomnianego wyżej dawkowania. Spożywanie nadmiernych ilości może wywoływać biegunki, wymioty, nudności, a w przypadku kobiet dodatkowo zwiększone krwawienie menstruacyjne.  Ananasów nie zaleca się spożywać także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. W razie wystąpienia wątpliwości, kwestie te należy przedyskutować z lekarzem prowadzącym lub farmaceutą.

Jak widać, działanie Bromelainy ekstrahowanej z owoców lub łodyg ananasów jest bardzo zróżnicowane. Mimo że wykazuje bardzo wysoki stopień tolerancji i bezpieczeństwa, to część osób powinna zachować wzmożoną czujność podczas stosowania.

  1. Zdrojewicz Z., Chorbińska J., Bieżyński B., Krajewski P., Właściwości zdrowotne ananasa, Pediatria i Medycyna Rodzinna 2018, 14 (2), s. 140.
  2. Pavan R., Jain S, Kumar A., Properties and Therapeutic Application of Bromelain: A Review 13.11.2012, online: https://downloads.hindawi.com/archive/2012/976203.pdf, dostęp: 22.11.2022.