Produkty zawierające składnik: Ashwagandha

Produktów: 4

Ashwagandha to roślina adaptogenna, która w literaturze określana bywa również, jako żeń szeń indyjski, a także witania ospała (łac. Withania somnifera). W medycynie ajurwedyjskiej roślina ta wykorzystywana jest od tysięcy lat. Mimo że pierwotnie pochodzi z Indii, to obecnie uprawiana jest w wielu miejscach na świecie w tym m.in. Egipcie, Pakistanie, czy Bangladeszu. Swoje szczególne właściwości zawdzięcza dwóm grupom związków, jakie występują w składzie. Głównie są to: alkaloidy oraz laktony steroidowe nazywane witanolidami. Ponadto obecne są także flawonoidy, kumaryny i saponiny, warunkujące szerokie spektrum działania ashwagandhy. Mowa tu bowiem o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwcukrzycowym czy też przeciwnowotworowym. Zwykle jednak ashwagandha stosowana jest jako surowiec adaptogenny, będący jednocześnie wsparciem w przewlekłym stresie i adaptującym organizm do przeżycia w trudnym otoczeniu.

Działanie Ashwagandhy

W związku z tym, że Ashwagandha powszechnie znana jest jako adaptogen uspokajający, stosowana jest jako środek wspomagający terapię stanów lękowych, depresyjnych czy nadmiernego zmęczenia. Często polecana jest również osobom, które zmagają się z obniżeniem nastroju, schizofrenią, chorobą dwubiegunową czy nerwicą. W badaniach przeprowadzonych na grupie pacjentów uskarżających się na zwiększony stres udowodniono jednocześnie, że przyjmowanie przez około 60 dni wysoko stężonego ekstraktu z korzenia ashwagandhy prowadzi do obniżenia poziomu kortyzolu, który zwany jest również hormonem stresu w osoczu krwi. Ponadto stosowanie tego składniku może wydawać się szczególnie interesujące dla osób ceniących sobie naturalne metody leczenia. W medycynie ajurwedyjskiej Ashwagandha wykorzystywana była również jako środek wpływający na poprawę witalności i sprawności umysłu - nieprzypadkowo obecnie stosują ją osoby, które pragną poprawić lub wzmocnić swoją kondycję fizyczną i siły witalne.

Z powodzeniem stosować ją mogą także osoby, od których pełniony zawód lub prowadzony styl życia wymaga wzmożonej pracy umysłowej, a także niemal nieustannego skupienia czy koncentracji. Ashwaganha może uzupełniać również terapię cukrzycy, ponieważ normalizuje poziom cukru we krwi i w moczu. Wyniki przeprowadzonych badań wykazały, że podawanie sproszkowanego korzenia przez 30 dni zmniejsza o 12% poziom glukozy we krwi. Dodatkowo Ashwagandha łagodzi stany zapalne. Pozostając, jeszcze w tematyce właściwości żeń szenia indyjskiego, warto wspomnieć również o korzystnym wpływie na libido. Przyczynia się również do poprawy jakości nasienia męskiego (liczbę i ruchliwość plemników). Roślina ta wykazuje pozytywny wpływ na wytwarzanie komórek morfotycznych krwi. Często podkreśla się też, że wspomaga proces odchudzania.

Jak jeszcze działa korzeń Ashwagandhy?

Na tym oczywiście nie koniec. Stosowanie Ashwagandhy może wzmacniać odporność organizmu i polepsza ogólne samopoczucie. Ponadto przeprowadzone w Indiach badania wykazały, że zawarte w zielonej części Ashwagandy witanolidy mogą wykazywać działanie w kierunku hamowania wzrostu nowotworów w tym m.in. raka płuc, raka piersi czy trzustki. Warto wspomnieć jednocześnie o działaniu wspomagającym w trakcie chemioterapii. Indyjski żeń szeń może okazać się również skuteczny, w terapii zwyrodnienia stawów. Badania wskazują również, że witania może poprawiać jakość snu. Spektrum działania i właściwości są więc bardzo złożone.

Ashwagandha - przeciwwskazania

Mimo że Ashwagandha znana jest z wielu dobroczynnych właściwości wspierających funkcjonowanie organizmu, istnieją również przeciwwskazania dotyczące jej stosowania. I tak roślina ta nie powinna być stosowana przez:

  1. kobiety w ciąży,
  2. matki karmiące piersią,
  3. osoby zażywające leki uspokajające, leki nasenne lub przeciwpadaczkowe,
  4. dzieci.

Na tym etapie warto wspomnieć również o tym, że suplementy diety zawierające Ashwagandhę mogą nasilać działanie leków na nadciśnienie i cukrzycę - ma to związek z efektem hipoglikemicznym, jaki może wywoływać ta sproszkowana roślina. Ponadto część osób może uskarżać się również na dolegliwości skórne w tym m.in. przebarwienia, świąd czy pieczenie. Szczególną ostrożność w stosowaniu powinny zachować również osoby zmagające się ze schorzeniem tarczycy. W razie wystąpienia wątpliwości włączenie do codziennej diety preparatów zawierających żeń szeń indyjski, warto omówić z lekarzem lub specjalistą. Zażywanie może nieść bowiem ze sobą również skutki uboczne jak, chociażby nudności, wymioty lub inne dolegliwości związane z układem pokarmowym.

Żeń szeń indyjski - jak wprowadzić naturalne metody leczenia?

Zróżnicowanie dotyczy nie tylko działania, ale również różnych form przyjmowania. Obecnie w dostępnych na rynku suplementach diety wykorzystuje się przede wszystkim korzeń Ashwagandhy, który w suplementach występować może w postaci sproszkowanej, wyciągu lub ekstraktu. Nieco inną formą jest np. ekstrakt z Ashwagandhy w płynie (zwykle występuje w postaci kropli). Decydując się na Ashwagandhę w postaci płynnej lub suplementu należy pamiętać o tym, aby bezwzględnie stosować się do zaleceń producenta, które znaleźć można na etykiecie - dotyczy to nie tylko spożywanych ilości, ale również czasu stosowania.

Włączenie Ashwagandhy do codziennej diety jednoznacznie wiąże się z dłuższą suplementacją, ponieważ rozwinięcie się pożądanych efektów klinicznych wymaga czasu. Po upływie około 8 tygodni regularnego stosowania warto jednak wykonać miesięczną przerwę i ponownie powrócić do nabytych już nawyków, ponawiając kurację. Na chwilę obecną nie ma również żadnych informacji dotyczących najwłaściwszej pory stosowania - jest to więc kwestia indywidualna.

Najważniejsze informacje o korzeniu Ashwagandhy

Niejednokrotnie wspominany korzeń Ashwagandhy jest długi, a dodatkowo wyróżnia się szaro-zielonym zabarwieniem. Cechą charakterystyczną rośliny są krótkie, srebrnoszare włoski, które pokrywają całą powierzchnię.

Starożytna medycyna indyjska od dłuższego czasu cieszy się w Polsce niesłabnącą popularnością. Dlatego też Ashwagandha stała się powszechnie znaną i stosowaną rośliną, która regularnie zyskuje kolejnych fanatyków. Ashwagandha dzięki obecności adaptogenów, przeciwutleniaczy, a także wielu innych związków może być z powodzeniem stosowana w zależności od aktualnych potrzeb i w dowolnych momentach życia. Zróżnicowane działanie na wielu aspektach pozostawia konsumentom ogromne możliwości, a także kompleksowe wspieranie zdrowia i doskonałego samopoczucia. Przypomnijmy, że Ashwaganha nie tylko poprawia koncentrację, ale też wspiera normalizowanie hormonów tarczycy w przypadku niedoczynności, wspomaga sprawność umysłu, dodaje energii, minimalizuje uczucie zmęczenia i wspiera układ odpornościowy.

  1. Połumackanycz M. i in., Ashwagandha (Withaniasomnifera L.) – roślina o udokumentowanych właściwościach prozdrowotnych, „Farmacja Polska” t. 76, nr 8/ 2020, s. 442-447.
  2. Chandrasekhar K., Kapoor J., Anishetty S.: A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of Ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian Journal of Psychological Medicine. Jul. 2012; 34 (3): 255–262.
  3. Andallu B., Radhika B.: Hypoglycemic, diuretic and hypocholesterolemic effect of Winter cherry (Withania somnifera, Dunal) root. Indian Journal of Experimental Biology. June 2000; Vol. 38: 607–609
  4. Yu Y., Hamza A., Zhang T. i in., Withaferin A targets heat shock protein 90 in pancreatic cancer cells, „Biochem Pharmacol” 79(4)/2010, s. 542–551.