Dla seniora - serce i odporność (Zestaw)
LAKTOFERYNA 15 KAPS.
Prenatal classic 90 kaps.
Prenatal DUO
Prenatal DUO Zestaw 3 opakowania
Prenatal® Lakto
Siła kobiecej witalności
Twoja oczyszczona skóra
Twoja odporność
Twoje jelita pod osłoną*
Żelazo
Zilavir 30 kapsułek
Laktoferyna jest białkiem występującym w płynach ustrojowych, a także wydzielinach śluzowych w tym m.in. siarze (pierwszym mleku), łzach, mleku czy ślinie. Od lat jest przedmiotem zainteresowania badaczy ze względu na wielokierunkowe i zróżnicowane działanie w tym m.in. antywirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze, immunomodulacyjne czy przeciwnowotworowe. Laktoferyna wytwarzana jest przede wszystkim przez komórki nabłonkowe błon śluzowych, będąc pierwszą linią obrony przed drobnoustrojami.
Ta po raz pierwszy wydzielona została z mleka krowiego w 1939 roku przez duńskich chemików M. i S. Sørensen - jednak wówczas określona została nieznaną czerwoną frakcją, a nazwa nie jest tu kwestia przypadku. Białko wyróżnia się właśnie charakterystycznym czerwonym zabarwieniem - ma ono bowiem ogromną zdolność do wiązania jonów żelaza.
Laktoferyna - funkcje w organizmie
Już na początku warto zauważyć, że laktoferyna jest składnikiem białek serwatkowych mleka - te z kolei stanowią około 20% białka mleka. Należy do białek z grupy transferyn, czyli wykazuje zdolność do łączenia się z jonami żelaza (chelatowanie). Za najważniejszą funkcję uważa się regulację odpowiedzi odpornościowej organizmu, czyli tzw. immunostymulacja. Jest to możliwe dzięki przechwytywaniu i wiązaniu żelaza w organizmie, co znacznie utrudnia bakteriom dostęp do jonu metalu - ten niezbędny jest do rozwoju i wzrostu. Wspomniane właściwości antybakteryjne wynikają z faktu niebywale wysokiego powinowactwa do żelaza - białko charakteryzuje się właściwościami bakteriostatycznymi. Ma również działanie przeciwdrobnoustrojowe - bakteriobójcze, grzybobójcze - i jest częścią wrodzonej obrony organizmu związanej ze śluzówkami. To wynika także ze zdolności wiązania żelaza przez laktoferynę - żelazo jest pożywką dla drobnoustrojów. Laktoferyna zapewnia działanie przeciwbakteryjne przede wszystkim niemowlętom, które nie mają jeszcze w pełni wykształconego układu odpornościowego i pobierają ją wraz z pokarmem matki. Ponadto wykazuje korzystny wpływ na mikrobiotę jelitową poprzez dzialanie bifidogenne.
Dobroczynne działanie laktoferyny
Ponadto dowiedziono, że obecność laktoferyny okazuje się pomocna w zwiększeniu ruchliwość bakterii, zapobiegając tym samym adhezji (przylegania) na powierzchni komórek gospodarza. Jeśli chodzi o aktywność antywirusową, to laktoferyna poprzez wiązanie się do glikozaminoglikanów utrudnia wirusom wniknięcie do wnętrza komórki, hamując tym samym możliwość zakażenia. Antygrzybicze właściwości laktoferyny prawdopodobnie mają związek z oddziaływaniem ze ścianami komórkowymi grzybów, a także destabilizacją zewnętrznej ściany, powodując tym samym wzrost przepuszczalności błony. Aktywność przeciwgrzybiczą mają również peptydy pochodzące od laktoferyny. Metaanaliza badań z 2021 r. wykazała, że stosowanie laktoferyny zmniejsza ryzyko infekcji dróg oddechowych, a także może skracać ich czas.
Badania in vitro (czyli poza organizmem) wykazały, że laktoferyna może blokować białka na powierzchni komórek gospodarza, do których przyłącza się koronawirus SARS-CoV2. Dzięki temu zaobserwowano efekt zmniejszający inwazję wirusa. Ponadto wyniki badań klinicznych przeprowadzonych przez Nutropharmę wykazały, że podaż laktoferyny wraz z cynkiem przez 10 dni u osób ze stwierdzoną infekcją COVID-19 wpłynęła na redukcję objawów już w 4-5 dniu infekcji. Działanie to może wynikać z przeciwzapalnego działania laktoferyny (obniżenie markerów zapalnych, m.in. IL-6), co może z kolei wpływać na poprawę przebiegu infekcji. Inne funkcje i właściwości laktoferyny, o których niewątpliwie warto wspomnieć to m.in.:
- pozytywne działanie w leczeniu górnych dróg oddechowych,
- właściwości przeciwnowotworowe,
- działanie nawilżające i przeciwzapalne w jamie ustnej,
- hamowanie rozwoju drobnoustrojów i zapobieganie tworzeniu biofilmu przez bakterie,
- ochrona naturalnej flory jelit i organizmu przed wolnymi rodnikami,
- dodana do produktów spożywczych przedłuża ich trwałość,
- laktoferyna bydlęca (bLF) zastosowana podczas pielęgnacji warzyw czy winogron daje możliwość zrezygnowania ze stosowania pestycydów.
Laktoferyna a niedobór żelaza
Badania pokazują, że laktoferyna poprzez zdolność do wiązania jonów żelaza może poprawiać jego status w ustroju. Niektóre badania na kobietach w ciąży wykazały, że laktoferyna była bardziej skuteczna od siarczanu żelaza, a jednocześnie nie dawała działań niepożądanych w postaci zaparć, bólu brzucha czy niestrawności (te często obserwuje się podczas terapii preparatami żelaza).
Laktoferyna może być więc cennym wsparciem w leczeniu niedoborów - także w profilaktyce niedoborów żelaza. Jest również dobrym dodatkiem do preparatów prenatalnych (zawierających żelazo i laktoferynę).
Laktoferyna a wirus HIV
Wiele wyników przeprowadzonych badań in vitro potwierdza, że laktoferyna wykazuje silne właściwości przeciw wirusowi HIV. Działanie polegać ma na opóźnieniu replikacji wirusa i utrudnieniu wnikania do komórek gospodarza - działa tu tzw. mechanizm blokowania receptorów specyficznych. Udowodniono jednocześnie, że laktoferyna wydzielana jest w zwiększonych ilościach podczas zakażenia wirusem HIV - jest to naturalny mechanizm obronny organizmu.
Zawartość laktoferyny w mleku krowim i nie tylko
W mleku krowim zawartość laktoferyny waha się w granicach 50 - 120 mg/dm3. Z kolei siara zawiera jej nawet pięciokrotnie razy więcej niż mleko. W szklance mleka znaleźć można około 25-75 mg laktoferyny bydlęcej (bLF) - ilość taka znajduje się w większości suplementów diety.
Na tym etapie warto wspomnieć również o tym, że laktoferyna podobnie jak inne białka jest wrażliwa na obróbkę termiczną. Laktoferyna bydlęca (bLF) traci swój naturalny kształt i staje się biologicznie nieaktywna w temperaturze 90°C i obojętnym pH, a także w 80°C i pH powyżej 7.
Podsumowując, laktoferyna jest białkiem, który wyróżnia się różnorodnymi i zróżnicowanymi właściwościami. Jest to więc zupełnie zrozumiałe, że coraz większym zainteresowaniem cieszy się tematyka suplementacji laktoferyną, a co za tym idzie jej dobroczynnego wpływu na układ odpornościowy, trawienny czy florę bakteryjną. Inne zalety laktoferyny, o których niewątpliwie warto pamiętać to dostępność, niska cytotoksyczność, a także niewielkie ryzyko wystąpienia skutków ubocznych wynikających ze stosowania. Zupełnie unikalne właściwości laktoferyny sprawiają, że jest to składnik mleka i serwatki - te warto pozyskiwać jednak z wykorzystaniem najnowszych metod separacji.
Literatura:
- P. Gajda-Morszewski, K. Śpiewak, Medyczne zastosowania Laktoferyny, Zeszyty Naukowe Towarzystwa Doktorantów UJ Nauki Ścisłe, Nr 11 (2/2015).
- P. Gajda-Morszewski, K. Śpiewak, Laktoferyna – białko multipotencjalne, Zeszyty Naukowe Towarzystwa Doktorantów UJ Nauki Ścisłe, Nr 10 (1/2015).
- Z. Zander, L.Zander, D. Mickiewicz, Laktoferyna - multipotencjalne białko mleka, Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.
- J.MAłACZEWSKA, ZOFIA ROTKIEWICZ, ANDRZEJ KRZYSZTOF SIWICKI, Laktoferyna mechanizmy działania przeciwwirusowego, Medycyna Wet. 2006, 62 (10)1104.
- Zimecki, M., Actor, J. K., Kruzel, M. L. (2021). The potential for Lactoferrin to reduce SARS-CoV-2 induced cytokine storm. International immunopharmacology, 95, 107571.
- Serrano, G., Kochergina, I., Albors, A., Diaz, E., Oroval, M., Hueso, G. (2020). Liposomal lactoferrin as potential prevention and cure for COVID-19. Int J Res Health Sci 2020;8:8–15.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26037728/