Produkty zawierające składnik: Bioflawonoidy cytrusowe

Produktów: 3

Bioflawonoidy cytrusowe

Bioflawonoidy cytrusowe to najprościej rzecz ujmując, flawonoidy (organiczne związki chemiczne z grupy polifenoli występujące w roślinach) wyizolowane z owoców cytrusowych. Do najczęściej wymienianych zalicza się m.in. kwercetynę czy naryngeninę - te wykazują aktywność witaminy P. Przyjmowanie ich pozwala na wspieranie zdrowia, a także w profilaktyce wielu różnorodnych chorób zdrowotnych. Warto zauważyć, że cechą wspólną wszystkich bioflawonoidów jest szkielet węglowy o strukturze C6-C3-C6, który ulega szerokim modyfikacjom - tym sposobem dochodzi do podziału bioflawonoidów na poszczególne grupy, co zapewnia ich zróżnicowane i szerokie spektrum działania.

Jak łatwo można się domyślić, flawonoidy cytrusowe pochodzą z owoców cytrusowych, takich jak: pomarańcze, cytryny, grejpfruty, limonki czy mandarynki. W zdecydowanej większości działają w nich jako przeciwutleniacze, wykazując również działanie przeciwzapalne. Dodatkowo pełnią funkcję barwników. Wyniki przeprowadzonych badań jednoznacznie pokazują, że flawonoidy cytrusowe dostępne w owocach cytrusowych wzmacniają i wspierają układ odpornościowy. Jednak na tym ich działanie się nie kończy.

Jakie działanie wykazują flawonoidy cytrusowe?

Dla przykładu naryngenina wykazuje zdolność do minimalizowania stanów zapalnych w organizmie na poziomie komórkowym. Ponadto badania sugerują, że naryngenina może wspierać metabolizm lipidów w otyłości, wspierać redukcję stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych w kontekście zespołu metabolicznego.1 Należy wspomnieć jednocześnie, że bioflawonoidy cytrusowe niejednokrotnie stosowane są do wspierania terapii zaburzeń metabolicznych, a co za tym idzie - regulowania metabolizmu lipidów. Mogą okazać się pomocne również w leczeniu chorób spowodowanych aktywnością bakterii, wirusów czy drobnoustrojów np. infekcji przewodu pokarmowego - wykazują bowiem zdolność do zwalczania chorobotwórczych bakterii. Ponadto warto wspomnieć również o tym, że:

  • stanowią naturalną ochroną dla roślin przed promieniowaniem UV i infekcjami,
  • odpowiedzialne są za przywracanie elastyczności ścianom naczyń włosowatych,
  • wspierają hamowanie produkcji kolagenu - to z kolei opóźnia procesy starzenia skóry,
  • mogą zapobiegać nieprawidłowemu stężeniu lipidów,
  • mogą ograniczać ryzyko rozwoju nowotworów,
  • zapobiegają stłuszczeniu wątroby,
  • prowadzą do zmniejszania kruchości naczyń krwionośnych,
  • mogą prowadzić do hamowania syntezy kwasów tłuszczowych,
  • doprowadzają do zwiększania wrażliwości komórek na insulinę.

Inne właściwości bioflawonoidów cytrusowych

Ponadto te naturalne substancje mogą wspierać leczenie zaburzeń metabolicznych, m.in. poprzez obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi przeciwdziałają miażdżycy. Mogą okazać się również wsparciem w profilaktyce i leczeniu oporności insulinowej, a także cukrzycy. Dzięki temu, że są doskonałym filtrem naturalnym, mogą pomóc w ochronie przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA. Uczestniczą również w procesie syntezy kolagenu i zapobiegają nadmiarowi wolnych rodników tlenowych.

Jak już wspominaliśmy, flawonoidy znaleźć można w cytrusach, ale nie tylko. W dużych ilościach występują również w ciemnych owocach w tym m.in. czarnej porzeczce, aronii czy żurawinie, ale także napojach takich jak kakao czy herbata.2

Suplementacja bioflawonoidów cytrusowych

Przy odpowiednich ilościach spożywanych owoców cytrusowych, suplementacja bioflawonoidów cytrusowych nie jest koniecznością - te jednak powinny występować w formie surowej i nie być poddawane wcześniejszej obróbce termicznej. W niektórych przypadkach jednak wewnętrzna suplementacja może okazać się koniecznością. Dodatek bioflawonoidów jest bowiem cenny w przypadku stosowania witaminy C - zwiększają one przyswajanie witaminy C z preparatu, potęgując jednocześnie jej efekt antyoksydacyjny. Podstawowym źródłem flawonoidów powinna być dieta. Suplementację bioflawonoidów powinny rozważyć m.in. osoby cierpiące na choroby mięśnia sercowego, uczulenia, miażdżycę czy nadciśnienie tętnicze po konsultacji z lekarzem lub farmaceutą z uwagi na możliwe interakcje z lekami i innymi nutraceutykami. 

Podsumowując, spożycie bioflawonoidów będzie całkowicie bezpieczne dla zdrowia wówczas, gdy te dostarczane będą z naturalnej żywności, a także w pełni bezpiecznych i sprawdzonych suplementów diety. Podczas suplementacji należy pamiętać jednak o tym, aby zapoznać się ze wskazówkami producenta na etykiecie lub zaleceniami lekarza.

  1. Effect of Citrus Flavonoids, Naringin and Naringenin, on Metabolic Syndrome and Their Mechanisms of Action 05.07.2014, online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4085189/, dostęp: 22.11.2022.
  2. Majewska M. Czeczot H., Flawonoidy w profilaktyce i terapii, Farm Pol 2009, t. 65, nr 5, s. 369–377