Produkty zawierające składnik: Hydrolizowany kolagen rybi z L-cystyną Naticol® CySkin®

Produktów: 1

Kolagen to cząsteczka niezwykle istotna dla właściwego funkcjonowania całego organizmu. To nic innego, jak główne białko tkanki łącznej - ta buduje skórę, kości, ścięgna, chrząstki i więzadła - odpowiada za zapewnienie właściwego napięcia, elastyczności, a także sprężystości skóry. Warto wspomnieć również o tym, że stanowi aż 30% wszystkich białek człowieka - nieprzypadkowo więc określany jest jako kluczowe białko strukturalne. To doskonały moment, aby nieco bliżej przyjrzeć się budowie tego białka. Otóż kolagen zbudowany jest z aminokwasów - przede wszystkim mowa tu o glicynie oraz prolinie, a także hydroksyprolinie i hydroksylizynie. Białko to wyróżnia się imponującą elastycznością i wytrzymałością. Znaleźć je można w różnorodnych tkankach organizmu, a struktura, jaką przybiera, zależy przede wszystkim od miejsca występowania i funkcji, którą pełni. Podkreślmy jednocześnie, że główną rolą, jaką odgrywa jest łączenie ze sobą komórek - dlatego też jest to element budulcowy zdecydowanej większości organów. Wspomnijmy jeszcze o roli w układzie immunologicznym, gdzie odpowiedzialny jest za zapobieganie przedostawania się toksyn i chorobotwórczych drobnoustrojów. Na tym oczywiście nie koniec.

Rola kolagenu w organizmie 

Jak już wspomnieliśmy, kolagen dzięki swoim bogatym właściwościom, pełni szereg różnorodnych funkcji w organizmie. Jedną z nich jest wpływ na skórę. Wraz z wiekiem znacząco zmniejsza się synteza endogennego kolagenu, co wpływa na pogorszenie kondycji skóry. Traci wówczas jędrność i elastyczność, a na jej powierzchni pojawiają się zmarszczki i bruzdy. Kolejną istotną kwestią jest wpływ kolagenu na włosy. Niedobór białka może skutkować nadmiernym wypadaniem, łamliwością i ogólnym przesuszeniem włosów. Wspomnijmy jeszcze o działaniu na układ chrzęstny i kostny. Tutaj warto zauważyć przede wszystkim, że szkielet kostny w 90% składa się z kolagenu, a także połączeń tego białka z wapniem. Wszelkie zaburzenia syntezy mogą więc prowadzić do znacznego wzrostu kruchości kości, a także podatności na złamania. 

Różnice między kolagen rybim a wołowym 

Najwyższa pora, aby podkreślić fakt, że jeszcze do niedawna w kosmetyce stosowany był przede wszystkim kolagen ssaków. Jednak obecnie większą popularnością cieszą się preparaty uzyskiwane z ryb o znacznie lepszych właściwościach kosmetycznych. Na czym polega więc różnica między kolagenem rybim a kolagenem wołowym? Otóż kolagen rybi i kolagen wołowy to dwa różne źródła tego białka. Różnią się między sobą pochodzeniem, strukturą i niektórymi potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi. Kolagen rybi, nazywany również kolagenem morskim, jest pozyskiwany z ryb, często z ich skór lub ości. Jest to forma kolagenu typu I, który jest najczęściej występującym typem kolagenu w ludzkim ciele. Badania sugerują, że kolagen rybi jest dobrze przyswajalny i może być szczególnie korzystny dla zdrowia skóry. Z kolei kolagen wołowy lub inaczej kolagen bydlęcy pochodzi od zwierząt. Zawiera zarówno kolagen typu I, jak i typu III - drugi najczęściej występujący kolagen, który obecny jest w skórze, organach i ścianach naczyń krwionośnych. Ten jest często wykorzystywany w suplementach, ze względu na jego wszechstronność i szerokie zastosowanie. 

Najważniejsze informacje o hydrolizowanym kolagenie rybim 

Hydrolizowany kolagen rybi to forma kolagenu, która pochodzi z ryb i została poddana procesowi hydrolizy, co oznacza, że długie łańcuchy białek zostały rozłożone na krótsze fragmenty zwane peptydami. Proces ten ma na celu zwiększenie biodostępności kolagenu - to z kolei oznacza, że jest on łatwiejszy do wchłaniania i wykorzystania przez organizm ludzki. Jest niezwykle często używany jako składnik suplementów diety, ponieważ powszechnie uważany jest za dobrze przyswajalne źródło kolagenu. Ponadto, ze względu na pochodzenie z ryb, jest to popularna alternatywa dla osób, które nie chcą lub nie mogą spożywać kolagenu pochodzącego od ssaków. Wiele badań sugeruje, że suplementacja hydrolizowanym kolagenem rybim może mieć korzystny wpływ na skórę, poprawiając jej elastyczność i zmniejszając zmarszczki, a także wspierając zdrowie stawów i kości. Dowodem może być opublikowane przez Prokscha i in. badanie w "Skin Pharmacology and Physiology" w 2014 roku - analizie poddano wówczas wpływ doustnej suplementacji specyficznymi peptydami kolagenu na fizjologię skóry ludzkiej. Uczestnicy przyjmowali suplementy z kolagenem przez 8 tygodni. Badanie wykazało, że suplementacja miała korzystny wpływ na elastyczność skóry i zmniejszenie głębokości zmarszczek.

Kolagen morski NatiCol® to nic innego, jak najwyższej jakości hydrolizat kolagenowy, który ekstrahowany jest ze skór rybich. Wykazano, iż suplementacja kolagenem Naticol wpływa na zmniejszenie widoczności zmarszczek, poprawę elastyczności i nawilżenia skóry u dojrzałych kobiet. Z kolei L-cystyna to aminokwas siarkowy, który jest obecny w wielu białkach organizmu. Jest to kluczowy składnik keratyny - białka, które buduje nasze włosy, skórę i paznokcie. 

Podsumowując, kolagen rybi, pozyskiwany głównie ze skór i ości ryb, jest formą kolagenu typu I, czyli najczęściej występującego kolagenu w ludzkim ciele. Jest dobrze przyswajalny, a badania sugerują jego korzystny wpływ na zdrowie skóry.  Hydrolizowany kolagen rybi w suplementach diety zalecany jest przede wszystkim w przypadku osób pragnących poprawić stan swojej skóry, wspierając jednocześnie utrzymanie jej jędrności i elastyczności. Jest również doskonałą alternatywą dla osób na diecie bezmięsnej lub pescetariańskiej, zapewniając dostęp do kolagenu w codziennej diecie. 

Bibliografia: 

  • Gauza M, Kubisz L, Przybylski J, Właściwości preparatów kolagenowych ze skór ryb pozyskiwanych metodą kwaśnej hydratacji, Nowiny Lekarskie 2010, 79, 3.
  • Nowicka-Zuchowska A, Zuchowski A, Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce, Farmakoterapia, 2019, 29(11-12),
  • Sibilla, S., Godfrey, M., Brewer, S., Budh-Raja, A., & Genovese, L. (2015). An overview of the beneficial effects of hydrolysed collagen as a nutraceutical on skin properties: Scientific background and clinical studies. The Open Nutraceuticals Journal, 8(1), 29-42. [Źródło 1]
  • Wu, J., Fujioka, M., Sugimoto, K., Mu, G., & Ishimi, Y. (2004). Assessment of effectiveness of oral administration of collagen peptide on bone metabolism in growing and mature rats. Journal of bone and mineral metabolism, 22(6), 547-553.
  • Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacology and Physiology, 27(1), 47-55.
  • Iwai, K., Hasegawa, T., Taguchi, Y., Morimatsu, F., Sato, K., Nakamura, Y., ... & Ohtsuki, K. (2005). Identification of food-derived collagen peptides in human blood after oral ingestion of gelatin hydrolysates. Journal of agricultural and food chemistry, 53(16), 6531-6536.