Baza składników dla produktu SALISTAT SGL03 10 FIOLEK PO 10 ML

Lista składników

L

Lactobacillus salivarius

Lactobacillus salivarius

to jeden ze szczepu bakterii probiotycznych występujących naturalnie w m.in. w zdrowej jamie ustnej człowieka, jako element korzystnej dla zdrowia mikrobioty.

1. Chaves, B. D., Brashears, M. M. & Nightingale, K. K. Journal of Applied Microbiology 123, 18–28 (2017)

Laktoferyna

Laktoferyna

jest białkiem naturalnie występującym w naszym organizmie. Odpowiada za regulowanie wielu procesów m. in. układu odpornościowego.1 Ma też znaczenie dla lepszego wchłaniania żelaza i bezpiecznego metabolizmu tego pierwiastka. 2,3

1. Berlutti, F. et al. Molecules 16, 6992–7012 (2011).
2. Rosa, L., Cutone, A., Stefania Lepanto, M., Paesano, R. & Valenti, P. Homeostasis.(2017)
3. Paesano, R., Pietropaoli, M., Gessani, S. & Valenti, P. Biochimie 91, 44–51 (2009).


O

Olejek cytrynowy

Olejek cytrynowy

korzystnie wpływa na jamę ustną jednocześnie odświeżając oddech.1,2

1. Ma, L. et al. Archives of Oral Biology 111, 104638 (2020)

Ma, L. et al. Oral Diseases (2022) 

Olejek rozmarynowy

Olejek rozmarynowy

dzięki swojemu niepowtarzalnemu zapachowi odświeża oddech. Dodatkowo dowiedziono, że ogranicza wzrastanie bakterii beztlenowych bytujących w jamie ustnej (badania in vitro).1

1. Kędzia, A., Kędzia, A. W. & Wiśniewska, J. Postępy Fitoterapii 19, (2018).

W

Witamina D

Witamina D

pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i mięśniowego. Wpływa na normalizację procesów zapalnych oraz bierze udział w procesie podziałów komórkowych.1 Ponadto zwiększa wchłanianie wapnia z diety, przyczyniając się do utrzymania zdrowych zębów i kości.

1. Mousa, A., Misso, M., Teede, H., Scragg, R. & de Courten, B. BMJ 6, (2016).