Baza składników dla produktu PRENATAL UNO + PRENATAL DHA - PAKIET DLA KOBIET W CIĄŻY

Lista składników

C

Cholina

Cholina

przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny, co ma korzystny wpływ na przebieg ciąży i zdrowie dziecka1 ponadto pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, a także jest niezbędnym składnikiem w procesie dojrzewania plemników.2

1. Zeisel, S. H. Choline: Annual Review of Nutrition 26, 229–250 (2006).32.

2. Crisostomo, L. et al. American Journal of Physiology - Endocrinology and Metabolism 319, E1061–E1073 (2020).

D

DHA

DHA

czyli nienasycony kwas (dokozaheksaenowy) ważny dla ciężarnych i karmiących ze względu na to, że jest w odpowiednich ilościach jest ważny dla prawidłowego rozwoju mózgu  oczu płodu i dzieci karmionych piersią. 

E

EPA

EPA

kwas eikozapentaenowy, cenny kwas tłuszczowy który razem z kwasem DHA w odpowiednich ilościach wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie serca. 

I

Imbir

Imbir

w odpowiedniej ilości wspomaga łagodzenie uczucia mdłości i nudności. Co więcej odpowiednich ilościach posiada właściwości przeciwutleniające i wpływające na równowagę procesów zapalnych oraz wspiera naturalną odporność organizmu. Imbir jest ceniony także ze względu na wpływ na metabolizm węglowodanów.1

1.Huang, F. Y., Deng, T., Meng, L. X. & Ma, X. L. Medicine 98, e15054 (2019)

J

Jod

Jod

pomaga zachować zdrową skórę. Pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych oraz właściwym funkcjonowaniu tarczycy, co ma wpływ na prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka i może odpowiadać za jego inteligencję w przyszłości.1 Jest ważny dla wzrostu dzieci.

1.Pemberton, Franklyn & Kilby. Minerva Ginecol 367–78 (2005)

K

Kwas foliowy

Kwas foliowy

foliany biorą udział w procesie podziału komórek oraz w procesie wzrostu tkanek matczynych podczas ciąży. Foliany wpływają również na utrzymanie właściwego metabolizmu homocysteiny, co ma korzystny wpływ na przebieg ciąży i zdrowie dziecka1, a także przyczyniają się do prawidłowego działania układu odpornościowego.

1.Bomba-Opoń, Hirnle, Kalinka & Seremak-Mrozikiewicz. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2, 210–214 (2017).

W

Witamina E

Witamina E

wykazuje działanie przeciwutleniające i chroni podatne na utlenianie tłuszcze, np. pochodzenia rybiego.1

1. Turchetto, E. & Pignatti, C. Acta Vitaminologica et Enzymologica 4, 267–277 (1982)