Lista składników
C
.png)
przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny, co ma korzystny wpływ na przebieg ciąży i zdrowie dziecka1 ponadto pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, a także jest niezbędnym składnikiem w procesie dojrzewania plemników.2
1. Zeisel, S. H. Choline: Annual Review of Nutrition 26, 229–250 (2006).32.
2. Crisostomo, L. et al. American Journal of Physiology - Endocrinology and Metabolism 319, E1061–E1073 (2020).
D

czyli nienasycony kwas (dokozaheksaenowy) ważny dla ciężarnych i karmiących ze względu na to, że jest w odpowiednich ilościach jest ważny dla prawidłowego rozwoju mózgu oczu płodu i dzieci karmionych piersią.
E

Kwas eikozapentaenowy (EPA) jest jednym z kluczowych kwasów tłuszczowych omega-3, który odgrywa ważną rolę w zdrowiu człowieka. EPA jest obecny głównie w tłustych rybach, takich jak łosoś, makrela i sardynki, razem z kwasem DHA w odpowiednich ilościach wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie serca.
I

w odpowiedniej ilości wspomaga łagodzenie uczucia mdłości i nudności. Co więcej odpowiednich ilościach posiada właściwości przeciwutleniające i wpływające na równowagę procesów zapalnych oraz wspiera naturalną odporność organizmu. Imbir jest ceniony także ze względu na wpływ na metabolizm węglowodanów.1
1.Huang, F. Y., Deng, T., Meng, L. X. & Ma, X. L. Medicine 98, e15054 (2019)
J

pomaga zachować zdrową skórę. Pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych oraz właściwym funkcjonowaniu tarczycy, co ma wpływ na prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka i może odpowiadać za jego inteligencję w przyszłości.1 Jest ważny dla wzrostu dzieci.
1.Pemberton, Franklyn & Kilby. Minerva Ginecol 367–78 (2005)
K

foliany biorą udział w procesie podziału komórek oraz w procesie wzrostu tkanek matczynych podczas ciąży. Foliany wpływają również na utrzymanie właściwego metabolizmu homocysteiny, co ma korzystny wpływ na przebieg ciąży i zdrowie dziecka1, a także przyczyniają się do prawidłowego działania układu odpornościowego.
1.Bomba-Opoń, Hirnle, Kalinka & Seremak-Mrozikiewicz. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2, 210–214 (2017).
W

wykazuje działanie przeciwutleniające i chroni podatne na utlenianie tłuszcze, np. pochodzenia rybiego.1
1. Turchetto, E. & Pignatti, C. Acta Vitaminologica et Enzymologica 4, 267–277 (1982)