Lista składników
C
przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny, co ma korzystny wpływ na przebieg ciąży i zdrowie dziecka1 ponadto pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, a także jest niezbędnym składnikiem w procesie dojrzewania plemników.2
1. Zeisel, S. H. Choline: Annual Review of Nutrition 26, 229–250 (2006).32.
2. Crisostomo, L. et al. American Journal of Physiology - Endocrinology and Metabolism 319, E1061–E1073 (2020).
pomaga w utrzymaniu prawidłowych parametrów płodności i funkcji rozrodczych, odpowiedniego poziomu testosteronu oraz prawidłowej syntezy DNA. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wykazuje właściwości przeciwutleniające. Cynk pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
F
biorą udział w procesie podziału komórek co jest istotne dla wzrastania płodu oraz wzrostu cebulki włosa, komórek skóry i paznokci. Foliany wpływają również na utrzymanie właściwego metabolizmu homocysteiny, co ma korzystny wpływ na przebieg ciąży i zdrowie dziecka, a także przyczyniają się do prawidłowego działania układu odpornościowego
J
pomaga zachować zdrową skórę. Pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych oraz właściwym funkcjonowaniu tarczycy, co ma wpływ na prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka i może odpowiadać za jego inteligencję w przyszłości.1 Jest ważny dla wzrostu dzieci.
1.Pemberton, Franklyn & Kilby. Minerva Ginecol 367–78 (2005)
W
przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz działa korzystnie na utrzymanie funkcji psychologicznych. Co więcej przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej. Witamina ta wpływa na prawidłowy metabolizm białka i aminokwasów w tym cysteiny będącej składnikiem budulcowym włosów- keratyny. Dowiedziono także, że ułatwia wchłanianie magnezu, oraz bierze udział w procesach epigenetycznych.
pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i mięśniowego. Wpływa na normalizację procesów zapalnych oraz bierze udział w procesie podziałów komórkowych.1 Ponadto zwiększa wchłanianie wapnia z diety, przyczyniając się do utrzymania zdrowych zębów i kości.
1. Mousa, A., Misso, M., Teede, H., Scragg, R. & de Courten, B. BMJ 6, (2016).