Baza składników dla produktu Endometrium pod kontrolą

Lista składników

D

DHA

DHA

czyli nienasycony kwas (dokozaheksaenowy) ważny dla ciężarnych i karmiących ze względu na to, że jest w odpowiednich ilościach jest ważny dla prawidłowego rozwoju mózgu  oczu płodu i dzieci karmionych piersią. 

E

EPA

EPA

Kwas eikozapentaenowy (EPA) jest jednym z kluczowych kwasów tłuszczowych omega-3, który odgrywa ważną rolę w zdrowiu człowieka. EPA jest obecny głównie w tłustych rybach, takich jak łosoś, makrela i sardynki, razem z kwasem DHA w odpowiednich ilościach wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie serca. 

R

Resweratrol

Resweratrol

Fitoskładniki to nic innego jak naturalnie występujące związki chemiczne obecne w roślinach. Substancją tego typu, która obecnie cieszy się dużą popularnością, jest resweratrol, należący do składników charakteryzujących się aktywnością biologiczną. Związek ten ma szeroki zakres działania na organizm człowieka  - w zapobieganiu, jak i wspieraniu leczenia wielu różnorodnych chorób. Mimo że zyskał popularność w kontekście zdrowia serca, ze względu na swój potencjał antyoksydacyjny czy przeciwzapalny, to na tym jego wyjątkowe działanie nie kończy się. 

W

Witamina B 6

Witamina B6

przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz działa korzystnie na utrzymanie funkcji psychologicznych. Co więcej przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej. Witamina ta wpływa na prawidłowy metabolizm białka i aminokwasów w tym cysteiny będącej składnikiem budulcowym włosów- keratyny. Dowiedziono także, że ułatwia wchłanianie magnezu, oraz bierze udział w procesach epigenetycznych.

Witamina D

Witamina D

pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i mięśniowego. Wpływa na normalizację procesów zapalnych oraz bierze udział w procesie podziałów komórkowych.1 Ponadto zwiększa wchłanianie wapnia z diety, przyczyniając się do utrzymania zdrowych zębów i kości.

1. Mousa, A., Misso, M., Teede, H., Scragg, R. & de Courten, B. BMJ 6, (2016).

Witamina E

Witamina E

wykazuje działanie przeciwutleniające i chroni podatne na utlenianie tłuszcze, np. pochodzenia rybiego.1

1. Turchetto, E. & Pignatti, C. Acta Vitaminologica et Enzymologica 4, 267–277 (1982)