Lista składników
B
naturalne substancje pozyskiwane z owoców cytrusowych, cenione za wpływ na zwiększenie wchłaniania witaminy C. 1
1. Vinson, J. A. & Bose, P. The American Journal of Clinical Nutrition 48, 601–604 (1988)
C
pomaga w utrzymaniu prawidłowych parametrów płodności i funkcji rozrodczych, odpowiedniego poziomu testosteronu oraz prawidłowej syntezy DNA. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wykazuje właściwości przeciwutleniające. Cynk pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
L
jest białkiem naturalnie występującym w naszym organizmie. Odpowiada za regulowanie wielu procesów m. in. układu odpornościowego.1 Ma też znaczenie dla lepszego wchłaniania żelaza i bezpiecznego metabolizmu tego pierwiastka. 2,3
1. Berlutti, F. et al. Molecules 16, 6992–7012 (2011).
2. Rosa, L., Cutone, A., Stefania Lepanto, M., Paesano, R. & Valenti, P. Homeostasis.(2017)
3. Paesano, R., Pietropaoli, M., Gessani, S. & Valenti, P. Biochimie 91, 44–51 (2009).
W
wspomaga w prawidłowym działaniu układu odpornościowego, prawidłowej produkcji kolagenu, co wpływa na właściwe funkcjonowania naczyń krwionośnych oraz skóry. Witamina C pomaga w ochronie komórek przed niekorzystnym wpływem stresu oksydacyjnego oraz przyczyniającej się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, co może przyczynić się do wsparcia organizmu w czasie podatności na osłabienie.
pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i mięśniowego. Wpływa na normalizację procesów zapalnych oraz bierze udział w procesie podziałów komórkowych.1 Ponadto zwiększa wchłanianie wapnia z diety, przyczyniając się do utrzymania zdrowych zębów i kości.
1. Mousa, A., Misso, M., Teede, H., Scragg, R. & de Courten, B. BMJ 6, (2016).