Produkty zawierające składnik: Niacyna

Produktów: 7
Etap 1 dieta SirtWay
Szczegóły
  • Promocja
  • Pakiet

Dieta SirtWay Etap 1

1 etap z 24-dniowego planu diety SirtWay (czas...
Vitapil na wypadanie włosów Suplementy diety
Szczegóły

Vitapil 60 kaps.

Jedyny preparat przebadany trychologicznie, o...

Niacyna

Niacyna, znana również jako witamina B3, to niezbędny składnik diety, który odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Warto zauważyć jednak, że określenie to w rzeczywistości jest nazwą dla dwóch związków wykazujących taką samą aktywność biologiczną - kwasu nikotynowego i amidu kwasu nikotynowego. Niekiedy nazywana bywa także witaminą PP. W niewielkim stopniu witamina ta jest syntezowana z tryptofanu przez organizm ludzki. 

Rola niacyny w organizmie

Niacyna, jako kluczowy składnik wielu procesów biochemicznych, odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Jednym z nich jest synteza kwasów nukleinowych (DNA i RNA) - jest niezbędna dla produkcji NAD (nikotynamidu adeninowego) i NADP (nikotynamidu adeninowego fosforanu), które z kolei są ważnymi kofaktorami enzymów biorących udział w syntezie kwasów nukleinowych, DNA i RNA. Dzięki temu niacyna przyczynia się do podtrzymywania prawidłowego wzrostu komórek, naprawy uszkodzeń DNA, a także regulacji ekspresji genów. Ponadto odgrywa istotną rolę w regulacji gospodarki lipidowej i węglowodanowej, wpływając na syntezy i rozkład tłuszczów oraz węglowodanów. W przypadku gospodarki lipidowej niacyna wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu LDL oraz triglicerydów, jednocześnie zwiększając poziom cholesterolu HDL. W zakresie gospodarki węglowodanowej uczestniczy w przekształcaniu glukozy w energię.

Niacyna jest także istotna dla zdrowia skóry, ponieważ wpływa na procesy regeneracji, syntezy ceramidów i barierę lipidową naskórka. To może przyczynić się do utrzymania właściwego nawilżenia skóry oraz ochrony przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak promieniowanie UV czy zanieczyszczenia. Warto wspomnieć również o tym, że jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, gdyż uczestniczy w produkcji neuroprzekaźników, takich jak serotonina czy acetylocholina. 

Źródła niacyny w diecie

Niacyna występuje naturalnie w różnorodnych produktach spożywczych, takich jak mięso, ryby, drób, jaja, orzechy, nasiona, zboża, warzywa strączkowe i produkty mleczne. Witamina B3 pochodząca z produktów roślinnych jest bardzo słabo przyswajalna - jest to zaledwie około 25%. Ponadto ze względu na zawartość tryptofanu za źródło niacyny uznawane są mleko i produkty mleczne. 

Jakie korzyści niesie ze sobą niacyna?

Niacyna może przynieść szereg korzyści zdrowotnych, takich jak poprawa funkcji układu nerwowego, a jej niedobór może wiązać się z zaburzeniami neurologicznymi. Jest również niezbędna dla zdrowia skóry - niedostateczna podaż może prowadzić do problemów skórnych, takich jak wysypka, suchość czy łuszczenie się naskórka. Na uwagę zasługuje również fakt, iż niacyna może pomóc w kontrolowaniu poziomu cholesterolu we krwi, obniżając stężenie cholesterolu LDL („złego”) i triglicerydów oraz zwiększając poziom cholesterolu HDL („dobrego”).

Niedobór i nadmiar niacyny

W początkowym stadium niedoboru niacyny zwykle występuje zwolnienie metabolizmu, objawy skórne takie, jak chociażby zaczerwienienie czy świąd, ogólne osłabienie, zmęczenie, utrata apetytu, pogorszenie nastroju. Z kolei dłuższe niedobory mogą doprowadzić do choroby zwanej pelagrą objawiającą się zapaleniem skóry, bolesnością języka czy biegunką. 

Z kolei nadmiar niacyny jest metabolizowany i wydalany wraz z moczem. Niejednokrotnie zdarza się, że suplementacja dostarcza nadmiernych dawek witaminy B3, co skutkuje pojawianiem się uderzeń gorąca oraz efektem flush, czyli gwałtownym zaczerwienieniem twarzy występującym przy zastosowaniu dawki uderzeniowej kwasu nikotynowego - ten jednak ustępuje po niedługim czasie (około godziny) i nie niesie ze sobą niebezpieczeństwa. W niektórych przypadkach nadmiar niacyny może być wynikiem spożywania dużej ilości żywności bogatej w niacynę. Ponadto długotrwałe stosowanie nadmiarowych ilości niacyny może prowadzić do hepatotoksyczności. Jak wskazują wyniki badań, nadmiar może w umiarkowany sposób zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. 

Aby tego uniknąć, zaleca się przestrzeganie dawek, które przybliżymy za chwilę oraz konsultację z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania suplementów zawierających niacynę. W przypadku wystąpienia objawów związanych z nadmiarem niezbędna jest konsultacja z lekarzem w celu ustalenia właściwego leczenia.

Normy spożycia witaminy B3

Normy dla witaminy B3 zależą od kilku czynników, spośród których najistotniejsze wydają się wiek i płeć, ogólny stan zdrowia, poziom aktywności fizycznej i dieta. Ogólnie rzecz biorąc, przyjęło się, że normy na poziomie zalecanego dziennego spożycia prezentują się następująco:

  • Niemowlęta (0-12 miesięcy) - 2-5 mg
  • Dzieci (1-8 lat) - 8 mg
  • Dzieci (9-13 lat) - 12 mg 
  • Dzieci (14-18 lat) - 14-16 mg 
  • Dorośli: kobiety i mężczyźni -14 mg -16 mg 
  • Kobiety w ciąży - 18 mg
  • Kobiety karmiące piersią - 17 mg.

Na tym etapie warto podkreślić, że zapotrzebowanie na niacynę zwiększa się ze względu na rozwój płodu i potrzeby matki. W ciąży zalecane dzienne spożycie niacyny wynosi 18 mg. Prawidłowy poziom niacyny jest ważny dla zdrowia matki i płodu. Niedobór może prowadzić do problemów zdrowotnych u matki oraz zwiększać ryzyko wystąpienia wad rozwojowych u dziecka.

Podsumowując, niacyna znana również jako witamina B3, jest istotnym składnikiem odżywczym, który pełni kluczowe funkcje w organizmie, takie jak produkcja energii, synteza kwasów nukleinowych (DNA i RNA) oraz regulacja gospodarki lipidowej i węglowodanowej. Jest niezbędna dla zdrowia skóry, układu nerwowego i układu pokarmowego.

  • Bibliografia: 
  • N.Barnasz, A.Dobosz, Witaminy w pigułce - witamina B3, Instytut Jakości. 
  • Zhang, L. H., Kamanna, V. S., & Kashyap, M. L. (2008). Niacin inhibits surface expression of ATP synthase β chain in HepG2 cells: implications for raising HDL. Journal of Lipid Research, 49(6), 1195-1201. Retrieved from https://www.jlr.org/content/49/6/1195.short
  • UCHWAŁA NR 8/2019. ZESPOŁU DO SPRAW SUPLEMENTÓW DIETY z dnia 11 czerwca 2019 r. w sprawie wyrażenia opinii dotyczącej maksymalnej dawki niacyny
  • National Institutes of Health. (2021). Niacin - Fact Sheet for Health Professionals. Retrieved from https://ods.od.nih.gov/factsheets/Niacin-HealthProfessional/
  • Normy żywienia dla populacji Polski – Instytut Żywności i Żywienia, 2017, str. 158-161 
  • Vitamin and mineral requirements in human nutrition, Second Edition, WHO, str. 173-175 
  • Vitamin B3 , examine.com – 21.06.2018.