Produkty zawierające składnik: Lactobacillus salivarius

Produktów: 1

Lactobacillus to rodzaj bakterii, mających zdolność przemiany laktozy i innych prostych cukrów do kwasu mlekowego. Wyróżnia się tu różnorodne szczepy określane mianem probiotyków, czyli żywych drobnoustrojów. Te podane w odpowiedniej dawce wykazują pozytywny wpływ - zarówno na zdrowie człowieka, jak i zwierząt. I tak L. salivarius, L. bulgaricus, L. acidophilus, L. lactis czy L. gasseri produkują kwas mlekowy, chroniąc jednocześnie organizm przed zasiedleniem bakterii oraz grzybów - jest to możliwe dzięki zapewnieniu kwaśnego odczynu nabłonka jelit. Lactobacillus Salivarius to jeden z najbardziej rozpowszechnionych szczepów bakterii probiotycznych, które występują naturalnie m.in. w zdrowej jamie ustnej człowieka, przewodzie pokarmowym, a także mikrobiocie pochwy u kobiet. Bakteria ta wyróżnia się szeregiem dobroczynnych i terapeutycznych właściwości, w tym tłumieniem bakterii chorobotwórczych.

Wyniki przeprowadzonych badań pokazują, że Lactobacillus Salivarius wykazują korzystne działanie w łagodzeniu niektórych objawów u osób cierpiących na zespół jelita drażliwego w tym m.in. uciążliwych wzdęć. Jest to swego rodzaju środek przeciwzapalny. Dodatkowo ten szczep bakterii probiotycznych wykazuje pozytywny wpływ w leczeniu martwicy trzustki. Wykazano, że Lactobacillus Salivarius ma szerokie spektrum działania przeciwko organizmom chorobotwórczym, przemieszczającym się z przewodu pokarmowego. Dzięki temu wyróżnia się korzyściami terapeutycznymi w leczeniu martwicy trzustki. Szczepy probiotyczne Lactobacillus salivarius LA 302 i Bifidobacterium lactis LA 304 wykazują zdolność do pobudzania wytwarzania produkcji przeciwzapalnej cytokiny IL-10. Prowadzone są również badania mające na celu potwierdzenie właściwości przeciwnowotworowych. Bakterie z rodzaju Lactobacillus mogą być stosowane również w profilaktyce próchnicy.

Literatura:

  1. Neville, BA.; O'Toole, PW. (May 2010). "Probiotic properties of Lactobacillus salivarius and closely related Lactobacillus species". Future Microbiol.
  2. Ortiz-Lucas, M.; Tobías, A.; Saz, P.; Sebastián, JJ. (Jan 2013). "Effect of probiotic species on irritable bowel syndrome symptoms: A bring up to date meta-analysis" s. 19–36.
  3. Ridwan, BU.; Koning, CJ.; Besselink, MG.; Timmerman, HM.; Brouwer, EC.; Verhoef, J.; Gooszen, HG.; Akkermans, LM. (Jan 2008). "Antimicrobial activity of a multispecies probiotic (Ecologic 641) against pathogens isolated from infected pancreatic necrosis".
  4. Niccoli, A. A.; et al. (Nov–Dec 2014). "Preliminary Results on Clinical Effects of Probiotic Lactobacillius Salivarius LS01 in Children Affected by Atopic Dermatitis". Journal of Clinical Gastroenterology.
  5. Chaves, B. D., Brashears, M. M. & Nightingale, K. K. Journal of Applied Microbiology 123, 18–28 (2017).
  6. Specjalistyczna wiedza w zakresie mikrobioty unikatowe probiotyczne szczepy o specyficznym działaniu, online: https://mass-zone.eu/images/producenci/Ekspertyza%20-%20Lactibiane.pdf, dostęp: 16.02.23.