Lista składników
B
korzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową i redukuje trójglicerydy. Wykazuje również działanie antyoksydacyjne i zwiększa ekspresję receptorów insulinowych.
C
pomaga w utrzymaniu prawidłowych parametrów płodności i funkcji rozrodczych, odpowiedniego poziomu testosteronu oraz prawidłowej syntezy DNA. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wykazuje właściwości przeciwutleniające. Cynk pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
I
w odpowiedniej ilości wspomaga łagodzenie uczucia mdłości i nudności. Co więcej odpowiednich ilościach posiada właściwości przeciwutleniające i wpływające na równowagę procesów zapalnych oraz wspiera naturalną odporność organizmu. Imbir jest ceniony także ze względu na wpływ na metabolizm węglowodanów.1
1.Huang, F. Y., Deng, T., Meng, L. X. & Ma, X. L. Medicine 98, e15054 (2019)
to naturalny błonnik prebiotyczny, który odgrywa istotną rolę dla zdrowia jelit i ogólnego funkcjonowania organizmu. Jest polisacharydem, który występuje naturalnie w wielu roślinach, takich jak cykoria, topinambur, por, cebula, czosnek czy banany. Może być także pozyskiwana jako ekstrakt z korzeni cykorii lub syntetyzowana na skalę przemysłową - tym sposobem możliwe jest stosowanie jako dodatek do żywności.
M
ważny składnik komórek, ale także przekaźników w szlakach hormonalnych. Mioinozytol jest znany z wielu funkcji, m. in. wpływu na transport glukozy do komórek(Nordio & Proietti, 2015)
W
pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i mięśniowego. Wpływa na normalizację procesów zapalnych oraz bierze udział w procesie podziałów komórkowych.1 Ponadto zwiększa wchłanianie wapnia z diety, przyczyniając się do utrzymania zdrowych zębów i kości.
1. Mousa, A., Misso, M., Teede, H., Scragg, R. & de Courten, B. BMJ 6, (2016).