Baza składników dla produktu Salistat SGL03 10 fiolek po 10 ml

Lista składników

L

Lactobacillus salivarius

Lactobacillus salivarius

to jeden ze szczepu bakterii probiotycznych występujących naturalnie w m.in. w zdrowej jamie ustnej człowieka, jako element korzystnej dla zdrowia mikrobioty.

1. Chaves, B. D., Brashears, M. M. & Nightingale, K. K. Journal of Applied Microbiology 123, 18–28 (2017)

Laktoferyna

Laktoferyna

jest białkiem naturalnie występującym w naszym organizmie. Odpowiada za regulowanie wielu procesów m. in. układu odpornościowego.1 Ma też znaczenie dla lepszego wchłaniania żelaza i bezpiecznego metabolizmu tego pierwiastka. 2,3

1. Berlutti, F. et al. Molecules 16, 6992–7012 (2011).
2. Rosa, L., Cutone, A., Stefania Lepanto, M., Paesano, R. & Valenti, P. Homeostasis.(2017)
3. Paesano, R., Pietropaoli, M., Gessani, S. & Valenti, P. Biochimie 91, 44–51 (2009).


O

Olejek cytrynowy

Olejek cytrynowy

korzystnie wpływa na jamę ustną jednocześnie odświeżając oddech.1,2

Olejek rozmarynowy

Olejek rozmarynowy

dzięki swojemu niepowtarzalnemu zapachowi odświeża oddech. Dodatkowo dowiedziono, że ogranicza wzrastanie bakterii beztlenowych bytujących w jamie ustnej (badania in vitro).1

1. Kędzia, A., Kędzia, A. W. & Wiśniewska, J. Postępy Fitoterapii 19, (2018).

W

Witamina D

Witamina D

pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i mięśniowego. Wpływa na normalizację procesów zapalnych oraz bierze udział w procesie podziałów komórkowych.1 Ponadto zwiększa wchłanianie wapnia z diety, przyczyniając się do utrzymania zdrowych zębów i kości.

1. Mousa, A., Misso, M., Teede, H., Scragg, R. & de Courten, B. BMJ 6, (2016).