

Co wyróżnia suplement diety Milanella Complex
Unikalna formuła PROTELECIN
lecytyna rzepakowa w połączeniu z bromelainą
Zawiera odolejoną lecytynę,
która odznacza się większą zawartością prozdrowotnych fosfolipidów3
Produkt do stosowania
jako uzupełnienie diety w ramach porady laktacyjnej
Właściwości
Lecytyna rzepakowa
Mieszanina, której główny składnik stanowią fosfolipidy, m.in. fosfatydylocholina, będące naturalnymi składnikami mleka ludzkiego. W produkcie zastosowano odolejoną, proszkową lecytynę rzepakową, która odznacza się większą zawartością fosfolipidów, w porównaniu do lecytyny płynnej3, co umożliwia wyższe spożycie fosfolipidów w mniejszej porcji lecytyny.
Bromelaina
Naturalna mieszanina enzymów, pochodzących z ananasa, które mają zdolność trawienia białek1. Wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, m.in. immunomodulujących oraz redukujących wzrost niektórych mikroorganizmów4,5. Bromelaina zastosowana w produkcie odznacza się wysoką aktywnością enzymatyczną, która wpływa na efektywność jej działania.
Czy wiesz, że…
• W okresie laktacji może dochodzić do utrudnionego...
Lecytyna rzepakowa
Mieszanina, której główny składnik stanowią fosfolipidy, m.in. fosfatydylocholina, będące naturalnymi składnikami mleka ludzkiego. W produkcie zastosowano odolejoną, proszkową lecytynę rzepakową, która odznacza się większą zawartością fosfolipidów, w porównaniu do lecytyny płynnej3, co umożliwia wyższe spożycie fosfolipidów w mniejszej porcji lecytyny.
Bromelaina
Naturalna mieszanina enzymów, pochodzących z ananasa, które mają zdolność trawienia białek1. Wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, m.in. immunomodulujących oraz redukujących wzrost niektórych mikroorganizmów4,5. Bromelaina zastosowana w produkcie odznacza się wysoką aktywnością enzymatyczną, która wpływa na efektywność jej działania.
Czy wiesz, że…
• W okresie laktacji może dochodzić do utrudnionego wypływu mleka oraz jego zalegania w przewodach mlecznych. Istnieje wówczas prawdopodobieństwo wzrostu niektórych bakterii6.
• Stosowanie lecytyny powoduje zwiększenie ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w mleku kobiecym, co zmniejsza lepkość mleka i ułatwia jego wypływ2.
• Lecytyna rzepakowa ma większą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz niższą zawartość kwasów nasyconych w stosunku do lecytyny sojowej7.
• Doustne przyjmowanie lecytyny jest zalecane w schemacie postępowania w przypadku zatrzymywania się pokarmu w przewodach mlecznych (Protokół Kliniczny Akademii Medycyny Karmienia Piersią (ABM)8, Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Położnych9).
• Badania in vitro dowodzą, że bromelaina wykazuje właściwości redukujące wzrost bakterii, mogących przyczyniać się do zmian mikrobioty gruczołu mlekowego5.
1. Chakraborty, A. J. et al. Bromelain a potential bioactive compound: A comprehensive overview from a pharmacological perspective. Life 11, 1–26 (2021).
2. Lauwers, J., Swisher, A. Counseling the nursing mother: A lactation consultant’s guide. (5th ed.) Sudbury (MA): Jones & Bartlett. (2011).
3. American Lecithin Company. Lecithins and phospholipids: a simple guide to use and selection. 1–19 (2009).
4. Rathnavelu, V., Alitheen, N. B., Sohila, S., Kanagesan, S. & Ramesh, R. Potential role of bromelain in clinical and therapeutic applications (Review). Biomed. Reports 5, 283–288 (2016).
5. Watters, C. M., Burton, T., Kirui, D. K. & Millenbaugh, N. J. Enzymatic degradation of in vitro Staphylococcus aureus biofilms supplemented with human plasma. Infect. Drug Resist. 9, 71–78 (2016).
6. Fernández, L. et al. Prevention of Infectious Mastitis by Oral Administration of Lactobacillus salivarius PS2 during Late Pregnancy. Clin. Infect. Dis. 62, 568–573 (2016).
7. Kucia, M. Właściwości oraz zastosowanie fosfatydylocholiny roślinnej w medycynie, farmacji i kosmetologii. Kosmetologia Estet. 7, 29–35 (2018).
8. Spectrum, T. M. et al. Academy of Breastfeeding Medicine Clinical Protocol #36: The Mastitis Spectrum, Revised 2022. 17, 360–376 (2022).
9. http://www.ptpol.pl/media/dopobrania/ZG_PTPol_rekomendacje_standard_porady_laktacyjnej_poloznej.pdf.
Prezentowane dane naukowe nie stanowią oświadczenia zdrowotnego w rozumieniu Rozporządzenia 1924/2006.
Składniki
Składniki aktywne z formułą PROTELECIN® | 6 kapsułek |
Fosfolipidy z lecytyny rzepakowej proszkowej | 1750 mg** |
Bromelaina | 2500 GDU*** |
** odpowiada ilości fosfolipidów obecnej w 3600 mg standardowej lecytyny płynnej
*** GDU – Jednostki Trawienia Żelatyny
Składniki:
Lecytyna rzepakowa, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; bromelaina z ananasa (Ananas comosus), substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu.
Przeczytaj przed użyciem
Sposób stosowania
Spożywać po 2 kapsułki trzy razy dziennie, w trakcie posiłku, lub zgodnie ze schematem zalecanym przez lekarza/specjalistę laktacyjnego. Produkt należy stosować przez 5 kolejnych dni. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Można stosować wraz z Milanella biom.
To musisz wiedzieć
w trakcie posiłku
po 2 kapsułki trzy razy dziennie przez 5 kolejnych dni
Przeciwwskazanie
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu.
Produkt jest przeznaczony dla kobiet dorosłych.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, z dala od źródeł światła i ciepła, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Pytania i odpowiedzi
Opinie użytkowników
Inne z tej kategorii
Często kupowane razem