Femaltiker plus smak czekoladowy
Co wyróżnia suplement diety Milanella Complex Zn
Unikalna formuła PROTELECIN
lecytyna rzepakowa w połączeniu z bromelainą
ZAWIERA ODOLEJONĄ LECYTYNĘ
oraz bromelainę z ananasa i cynk
Produkt do stosowania
jako uzupełnienie diety w ramach porady laktacyjnej
Właściwości
Lecytyna rzepakowa
Mieszanina, której główny składnik stanowią fosfolipidy, m.in. fosfatydylocholina, będące naturalnymi składnikami mleka ludzkiego(3). W produkcie zastosowano odolejoną, proszkową lecytynę rzepakową, która zawiera znaczną porcję cennych fosfolipidów w małej ilości surowca (lecytyny odolejonej)(4).
Bromelaina
Naturalna mieszanina enzymów, pochodzących z ananasa, które mają zdolność trawienia białek(5). Wykazuje szereg właściwości, m.in. immunomodulujących oraz ograniczających wzrost niektórych mikroorganizmów(6)(7).
Cynk
Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych.
Dane naukowe:
• Dowiedziono, że odpowiednia podaż w diecie m.in. cynku wpływa na syntezę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w fosfolipidach erytrocytów oraz w mleku(8)(9). ...
Lecytyna rzepakowa
Mieszanina, której główny składnik stanowią fosfolipidy, m.in. fosfatydylocholina, będące naturalnymi składnikami mleka ludzkiego(3). W produkcie zastosowano odolejoną, proszkową lecytynę rzepakową, która zawiera znaczną porcję cennych fosfolipidów w małej ilości surowca (lecytyny odolejonej)(4).
Bromelaina
Naturalna mieszanina enzymów, pochodzących z ananasa, które mają zdolność trawienia białek(5). Wykazuje szereg właściwości, m.in. immunomodulujących oraz ograniczających wzrost niektórych mikroorganizmów(6)(7).
Cynk
Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych.
Dane naukowe:
• Dowiedziono, że odpowiednia podaż w diecie m.in. cynku wpływa na syntezę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w fosfolipidach erytrocytów oraz w mleku(8)(9). Ma to znaczenie m.in. dla właściwości fizycznych mleka – zmniejszenie jego lepkości i ułatwienie wypływu(2).
• W okresie laktacji może dochodzić do utrudnionego wypływu mleka oraz jego zalegania w przewodach mlecznych. Istnieje wówczas prawdopodobieństwo wzrostu niektórych bakterii(10).
• Wskazuje się, że stosowanie lecytyny wpływa na ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w mleku, a tym samym jego lepkość oraz wypływ z przewodów mlecznych(2).
• Lecytyna rzepakowa odznacza się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 88%) oraz niską zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych (ok. 12%)(11).
• Doustne przyjmowanie lecytyny jest zalecane w schemacie postępowania w przypadku zatrzymywania się pokarmu w przewodach mlecznych (Protokół Kliniczny Akademii Medycyny Karmienia Piersią (ABM)(12), Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Położnych(13)).
• Badania in vitro dowodzą, że bromelaina wykazuje właściwości ograniczające wzrost niektórych bakterii(7).
• Wzmożony wzrost niektórych bakterii może być powiązany z utrudnionym wypływem mleka z gruczołu piersiowego(12).
• Wyniki badania pilotażowego wskazują, że łączne spożywanie lecytyny i bromelainy, zawartych w produkcie, wraz z bakteriami kwasu mlekowego – L. salivarius SGL03, zmniejsza tkliwość piersi u kobiet karmiących(1).
Opracowano na podstawie danych naukowych, które nie stanowią oświadczeń zdrowotnych. Prawo UE zakazuje podawania oświadczeń dotyczących wpływu bromelainy oraz lecytyny na zdrowie człowieka. Z tego względu na oznakowaniach naszych produktów nie podajemy takich oświadczeń zdrowotnych. Przedstawiamy natomiast wyniki badań naukowych w oparciu o art. 73 i 54 Konstytucji RP.
1. Nehring-Gugulska M, Michalak E, Mińko A, Filipowicz N, Wietrak E. Zastosowanie naturalnych składników (bromelaina, lecytyna, probiotyk), jako uzupełnienie postępowania w przypadku zaburzeń przepływu mleka przez gruczoł piersiowy w okresie laktacji – badanie pilotażowe. Postępy Neonatol. 2023;29(1).
2. Lauwers, J., Swisher A. Counseling the nursing mother: A lactation consultant’s guide. (5th ed.) Sudbury (MA): Jones & Bartlett. 2011. 255, 396–397 p. Tłum. Spożycie lecytyny, naturalnego emulgatora tłuszczów, oraz ograniczenie ilości tłuszczów nasyconych w diecie pomaga kobietom zapobiec nawracającemu zatkaniu przewodów mlecznych. Ograniczenie spożycia lecytyny może zmniejszyć emulgowanie tłuszczów w matczynym krwioobiegu i tym samym zdolność piersi do oczyszczania przewodów mlecznych; Canadian Breastfeeding Foundation https://www.canadianbreastfeedingfoundation.org/basics/lecithin.shtml. Tłum. Kanadyjska Fundacja Karmienia Piersią: Lecytyna jest suplementem diety, który wydaje się pomagać niektórym matkom zapobiegać zablokowaniu przewodów mlecznych. Działa ona poprzez zmniejszenie lepkości (gęstości) mleka poprzez zwiększenie ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w mleku.
3. Brink LR, Lönnerdal B. Milk fat globule membrane: the role of its various components in infant health and development. J Nutr Biochem [Internet]. 2020;85:108465. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2020.108465. Tłum. Główną rolą MFGM (membrany kulek tłuszczu mlecznego) jest dostarczanie niemowlęciu kwasów tłuszczowych. Pęcherzyk dostarczający zawiera polarne lipidy, które umożliwiają istnienie membrany w środowisku wodnym. Dwa dominujące lipidy polarne to fosfolipidy (PL) i sfingolipidy (SL); pochodzą z komórek nabłonka sutka znajdujących się w pęcherzykach sutkowych.
4. American Lecithin Company. Lecithins and phospholipids: a simple guide to use and selection. 2009;1–19. Available from: http://www.americanlecithin.com/lecithin_2009.pdf Tłum. Lecytyny zawarte w suplementach diety same mają wartość odżywczą. Zawarte w nich fosfolipidy zostały uznane przez dietetyków oraz udowodniono ich korzystne działanie w licznych badaniach klinicznych z udziałem ludzi w odniesieniu do wątroby, mózgu, serca i innych organów. Lecytyna odolejona (De-Oiled Lecithin) – suma fosfolipidów (PC, PE, PI, PA, drobne fosfolipidy) 73%, standardowa lecytyna płynna (Standard Liquid Lecithin) – suma fosfolipidów (PC, PE, PI, PA, drobne fosfolipidy) 46%; GRAS Notification-Canola Lecithin (Notyfikacja GRAS- Lecytyna rzepakowa) Tłum. Główny element procesu odolejania to koncentracja i oczyszczenie fosfolipidów tj. składników funkcjonalnych.
5. Chakraborty AJ, Mitra S, Tallei TE, Tareq AM, Nainu F, Cicia D, et al. Bromelain a potential bioactive compound: A comprehensive overview from a pharmacological perspective. Life. 2021;11(4):1–26. Tłum. Jest dopuszczonym do obrotu wspomagającym środkiem (…) w przypadku obrzęku zatok i nosa (…), redukuje obrzęk w drogach nosowych (…), Badania kliniczne wskazują, że zastosowanie bromelainy skutkuje zmniejszeniem siniaków, bólu i obrzęku (…), Redukuje obrzęk tkanek miękkich o 72,4% oraz ból (…), Bromelaina działa jako środek antybakteryjny.
6. Rathnavelu V, Alitheen NB, Sohila S, Kanagesan S, Ramesh R. Potential role of bromelain in clinical and therapeutic applications (Review). Biomed Reports. 2016;5(3):283–8. Tłum. Istnieją liczne badania wskazujące na immunomodulujące działanie bromelainy; Bromelaina działa jako środek anty-adhezyjny poprzez zmiany w miejscach przyłączeń receptorów (...).
7. Watters CM, Burton T, Kirui DK, Millenbaugh NJ. Enzymatic degradation of in vitro Staphylococcus aureus biofilms supplemented with human plasma. Infect Drug Resist. 2016;9:71–8. Tłum. Bromelaina zredukowała biomasę (Staphylococcus aureus) do 98%.
8. Barrera C, Valenzuela R, Chamorro R, Bascuñán K, Sandoval J, Sabag N, et al. The Impact of Maternal Diet during Pregnancy and Lactation on the Fatty Acid Composition of Erythrocytes and Breast Milk of Chilean Women. Nutr 2018, Vol 10, Page 839 [Internet]. 2018 Jun 28 [cited 2023 Oct 5];10(7):839. Available from: https://www.mdpi.com/2072-6643/10/7/839/htm Tłum. Ludzie mogą syntetyzować AA i DHA, głównie w wątrobie, w wyniku złożonego procesu metabolicznego (…); najważniejszymi enzymami biorącymi udział w tych procesach są desaturazy ∆-5 i ∆-6. (…) Synteza LCPUFA, a także dostępność prekursorów i aktywność enzymów desaturaz ∆-5 i ∆-6 jest również uzależniona od dostępności określonych składników odżywczych, takich jak cynk, magnez, wapń, witamina B6 i witamina C. (…) zmniejszona aktywność enzymów desaturazy ∆-5 i ∆-6, może niekorzystnie wpływać na syntezę DHA, zmniejszając poziomy n-3 LCPUFA w erytrocytach i mleku matki.
9. Bichi E, Toral PG, Hervás G, Frutos P, Gómez-Cortés P, Juárez M, et al. Inhibition of ∆9-desaturase activity with sterculic acid: Effect on the endogenous synthesis of cis-9 18:1 and cis-9, trans-11 18:2 in dairy sheep. J Dairy Sci. 2012 Sep 1;95(9):5242–52. Farmakologiczne zahamowania działania desaturazy u owiec wpłynęło na obniżenie zawartości w mleku nienasyconych kwasów tłuszczowych, za to zwiększył się udział nasyconych kwasów tłuszczowych: tłum. (…) podawanie kwasu sterkulowego hamuje Δ9-desaturazę o 70% w oparciu o zawartość cis-9 14:1 w mleku. Zahamowanie to spowodowało spadek zawartości w mleku produktów enzymatycznych (np. cis-9 10:1, cis-9 14:1, cis-9 16:1, cis-9 18:1 i cis-9, trans-11 18:2) i wzrost zawartości substratów (np. 14:0, 18:0 i trans-11 18:1), a także obniżenie wskaźników desaturazy.
10. Fernández L, Cárdenas N, Arroyo R, Manzano S, Jiménez E, Martín V, et al. Prevention of Infectious Mastitis by Oral Administration of Lactobacillus salivarius PS2 during Late Pregnancy. Clin Infect Dis. 2016;62(5):568–73. Tłum. Gruczoły piersiowe są siedliskiem wielu mikroorganizmów pozostających w dynamicznej równowadze w tym takich, które mogą powodować zapalenie piersi. W wyniku zaburzenia tej równowagi pojawić może się infekcja a ogólnie badania sugerują, że zapalenie piersi jest związane z bakteryjną dysbiozą w obrębie gruczołu piersiowego. (…) Spożywanie szczepów probiotycznych podczas późnej ciąży i / lub karmienia zwiększa poziomy immunoglobuliny A i transformującego czynnika wzrostu beta w mleku, co może kontrolować miejscowy wzrost bakterii powodujących zapalenie piersi ograniczając ich zdolność do penetracji lub uszkodzenia nabłonka sutka.
11. Kucia M. Właściwości oraz zastosowanie fosfatydylocholiny roślinnej w medycynie, farmacji i kosmetologii. Kosmetologia Estet. 2018;7(1):29–35.
12. Mitchell KB, Johnson HM, Rodrı JM, Eglash A, Scherzinger C, Zakarija-grkovic I, et al. Academy of Breastfeeding Medicine Clinical Protocol #36: The Mastitis Spectrum, Revised 2022. 2022;17(5):360–76. Tłum. Lecytyna słonecznikowa lub sojowa 5-10 g dziennie może być przyjmowana doustnie w celu ograniczenia zapalenia przewodów mlecznych oraz emulgowania mleka. Poziomy dowodów: 1 – 3. Siła rekomendacji: C. (…) Rekomendacje dotyczące nawracającego zapalenia piersi. Należy rozważyć codzienne stosowanie probiotyków zawierających L. fermentum lub, najlepiej, L. salivarius w celach profilaktycznych uznając ograniczenia wynikające z różnej skuteczności różnych szczepów tego samego gatunku. (…) Powszechne organizmy w laktacyjnym zapaleniu sutka obejmują Staphylococcus (np, S. aureus, S. epidermidis, S. lugdunensis i S. hominis) (…).
13. http://www.ptpol.pl/media/dopobrania/ZG_PTPol_rekomendacje_standard_porady_laktacyjnej_poloznej.pdf.
Składniki
Składniki aktywne w porcji dziennej | 6 kapsułek |
Cynk | 10 mg 100% |
Lecytyna rzepakowa odolejona w proszku | 2 400 mg** |
Bromelaina | 2 500 GDU*** |
** procent referencyjnej wartości spożycia
*** GDU – jednostki trawienia żelatyny
Składniki: Lecytyna rzepakowa odolejona, w proszku, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; bromelaina z ananasa (Ananas comosus), substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu; glukonian cynku.
Przeczytaj przed użyciem
Sposób stosowania
Spożywać po 2 kapsułki 3 razy dziennie w trakcie posiłku lub zgodnie ze schematem zalecanym przez lekarza/specjalistę laktacyjnego. Produkt należy stosować przez 5 kolejnych dni. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Można stosować wraz z suplementem diety Milanella biom, zawierającym bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus salivarius SGL03.
To musisz wiedzieć
w trakcie posiłku
po 2 kapsułki trzy razy dziennie przez 5 kolejnych dni
Przeciwwskazanie
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu. Produkt jest przeznaczony dla kobiet dorosłych.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, z dala od źródeł światła i ciepła, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Pytania i odpowiedzi
Suplement Milanella complex jest przeznaczona w sytuacjach, gdzie dochodzi do utrudnionego wypływu mleka z gruczołu piersiowego. Przy stosowaniu pierwszego opakowania zalecamy suplementację 3 razy dziennie po 2 kapsułki przez 5 dni. W przypadku dalszej potrzeby dla podtrzymania efektu zalecamy stosowanie kolejnych opakowań 3 razy dziennie po 1 kapsułce.
Inne z tej kategorii
Często kupowane razem
Opinie użytkowników Poniższe opinie zbieramy i weryfikujemy przez zewnętrznego partnera Trustmate i pochodzą z procesu pozakupowego.
Zobacz także
Mega szybka dostawa. Super kontakt mailowy z dostępnością towaru. Super serdecznie polecam.