Baza składników naszych produktów

Lista składników

<

  Śliwa afrykańska 

Śliwa afrykańska 

Kora śliwy afrykańskiej znajduje szerokie zastosowanie jako roślinne wsparcie w przypadku łagodnego przerostu gruczołu krokowego (BPH). BPH jest powszechnym stanem u mężczyzn powyżej 45. roku życia. Z tym schorzeniem urologicznym zmaga się około 90% mężczyzn około 70. roku życia

A

Ar

Arginina

Arginina lub inaczej L-arginina jest jednym z tych aminokwasów, który odgrywa wiele istotnych funkcji w organizmie. Warto wiedzieć, że ten dostarczany jest organizmowi za sprawą endogennej syntezy i wewnątrzkomórkowej degradacji białek. Należy pamiętać jednak, że arginina jest względnie egzogenna - mimo że jest produkowana w ludzkim ciele, to dostarczanie jej wraz z pokarmem jest niezwykle ważne dla zachowania homeostazy organizmu.

Ashwagandha

Ashwagandha

w odpowiedniej ilości korzystnie wpływa na koncentrację i procesy pamięciowe, także w przypadku zmęczenia i znużenia. Ponadto wspiera relaksację i zachowanie równowagi emocjonalnej.

Astaksantyna

Astaksantyna

Astaksantyna jest czerwono- pomarańczowy karotenoidem występującym w mikroalgach (m.in. syntetyzowany w mikroalgach Heamatococcus pluvialis), ale i u zwierząt wodnych, takich jak łosoś, krewetki czy kryl. Astaksantynie przypisuje się wiele cennych właściwości w kontekście działania anti- aging dla skóry. Wymienia się tu przede wszystkim działanie fotoochronne, naprawcze dla DNA, właściwości przeciwutleniające - neutralizuje wolne rodniki  i przeciwzapalne. Działanie przeciwutleniające astaksantyny jest znacznie silniejsze niż pozostałych karotenoidów - nieprzypadkowo określana bywa zaszczytnym mianem królowej karotenoidów. 

B

Bakopa drobnolistna

Bakopa drobnolistna

w odpowiednich ilościach wpływa korzystnie na funkcje poznawcze, koncentrację i pamięć.

BCAA

BCAA

L-izoleucyna, L-leucyna, L-walina – należą do aminokwasów rozgałęzionych. które są szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie. Najwięcej BCAA znajduje się w produktach odzwierzęcych.*

*. Shimomura, Y., Murakami, T., Nakai, N., Nagasaki, M. & Harris, R. A. The Journal of Nutrition 134, 1583S-1587S (2004).

Berberyna

Berberyna

korzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową i redukuje trójglicerydy. Wykazuje również działanie antyoksydacyjne i zwiększa ekspresję receptorów insulinowych.

Beta-karoten

Beta-karoten

naturalny karotenoid obecny w warzywach i owocach. W organizmie jest przekształcany do witaminy A, która wpływa korzystnie na zdrowie skóry i błon śluzowych.

Bioflawonoidy cytrusowe

Bioflawonoidy cytrusowe

naturalne substancje pozyskiwane z owoców cytrusowych, cenione za wpływ na zwiększenie wchłaniania witaminy C. 1

1. Vinson, J. A. & Bose, P. The American Journal of Clinical Nutrition 48, 601–604 (1988)

Biotyna

Biotyna

pomaga zachować zdrową skórę i włosy. Jest ważna dla prawidłowego metabolizmu energetycznego, w tym komórek macierzystych mieszków włosowych i komórek skóry.

Bromelaina

Bromelaina

enzym z ananasa należący do proteaz (czyli trawiących białka). Wyniki badań wykazują, że bromelaina posiada także właściwości bakteriobójcze, przez wpływ na ograniczenie wzrostu bakterii. Jak podają autorzy badania prawdopodobnym mechanizmem odpowiedzianym za ten efekt jest rozkładanie białek obecnych w błonie komórkowej bakterii (Hikisz & Bernasinska-Slomczewska, 2021). 

C

Cholina

Cholina

przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny, co ma korzystny wpływ na przebieg ciąży i zdrowie dziecka1 ponadto pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, a także jest niezbędnym składnikiem w procesie dojrzewania plemników.2

1. Zeisel, S. H. Choline: Annual Review of Nutrition 26, 229–250 (2006).32.

2. Crisostomo, L. et al. American Journal of Physiology - Endocrinology and Metabolism 319, E1061–E1073 (2020).

Chrom

Chrom

pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

ZN

Cynk

pomaga w utrzymaniu prawidłowych parametrów płodności i funkcji rozrodczych, odpowiedniego poziomu testosteronu oraz prawidłowej syntezy DNA. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wykazuje właściwości przeciwutleniające. Cynk pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.

Cysteina

Cysteina

może być wytwarzana z metioniny1 jest także  ważnym elementem innego białka- keratyny, które buduje nasze włosy2

1. O Ball, Courtney-Martin & Pencharz. The in vivo sparing of methionine by cysteine in sulfur amino acid requirements in animal models and adult humans. | Sigma-Aldrich.

2. Strasser, B., Mlitz, V., Hermann, M., Tschachler, E. & Eckhart, L. BMC Evol Biol 15, (2015).

Cy

Cytykolina

Cytokolina nazywana również Citicolinum (INN) lub CDP-cholina to egzogenna forma cytydino 5’-difosfocholiny, biorąca udział w wytwarzaniu fosfatydylocholiny (budują błony komórkowe), a także biosyntezie fosfolipidów błonowych. Jest to jedna z tych substancji, która znana i wykorzystywana jest od wielu lat w ponad 40 krajach na całym świecie - zarówno jako produkt leczniczy, jak i suplement diety.

Czosnek

Czosnek

to nie tylko znany element kuchni polskiej, ale i śródziemnomorskiej. Jego regularne stosowanie w odpowiednich ilościach wpływa korzystnie na metabolizm lipidów, wspiera układ krążenia i pracę serca.  Czosnek w odpowiednich ilościach wpływa korzystnie na procesy odpornościowe. Jedną z cennych substancji znajdujących się w czosnku jest allicyna12.

12. Tadeusiewicz, Krysztofiak & Olas. Kosmos 37–44 (2014).

D

d-chiroinozytol

d-chiroinozytol

jeden z izomerów inozytolu. Dowiedziono, że stosowany razem z mio-inozytolem ma znaczenie zarówno dla wrażliwości tkanek na insulinę jak i procesu owulacji u kobiet. 1

DHA

DHA

czyli nienasycony kwas (dokozaheksaenowy) ważny dla ciężarnych i karmiących ze względu na to, że jest w odpowiednich ilościach jest ważny dla prawidłowego rozwoju mózgu  oczu płodu i dzieci karmionych piersią. 

E

Ekstrakt słodu jęczmiennego

Ekstrakt słodu jęczmiennego

znany z właściwości mlekopędnych, jego stosowanie jako wsparcie laktacji zaliczane jest przez ekspertów jako dobra praktyka laktacyjna.1 Słód jęczmienny, poddany krótkotrwałemu słodowaniu, prócz wielu cennych składników odżywczych zawiera korzystny dla zdrowia błonnik- beta-glukan.2

Ekstrakt z dzikiej róży

Ekstrakt z dzikiej róży

w odpowiedniej ilości wykazuje właściwości przeciwutleniające i korzystnie wpływa na układ odpornościowy

Ekstrakt z kozieradki

Ekstrakt z kozieradki

Kozieradka pospolita (łac. Trigonella foenum graecum L.) to zielona roślina jednoroczna rodziny bobowatych pochodząca z zachodniej Azji i basenu Morza Śródziemnego - głównie Pakistan, Turcja i Sudan, a także Indie i Chiny. Owocem jest strąk o brunatnym zabarwieniu liczący sobie 15-20 cm długości i zawierający około 15 twardych nasion wyróżniających się charakterystycznym i silnym aromatem, a także romboidalnym kształtem.

EPA

EPA

kwas eikozapentaenowy, cenny kwas tłuszczowy który razem z kwasem DHA w odpowiednich ilościach wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie serca. 

F

Fiołek trójbarwny

Fiołek trójbarwny

szczególnie ceniony przez osoby, które chcą zadbać o gładkość skóry po zmianach trądzikowych, gdyż korzystnie wpływa na jej wygląd i zdrowie.

Foliany - FolActiv®

Foliany - FolActiv®

biorą udział w procesie podziału komórek co jest istotne dla wzrastania płodu oraz wzrostu cebulki włosa, komórek skóry i paznokci. Foliany wpływają również na utrzymanie właściwego metabolizmu homocysteiny, co ma korzystny wpływ na przebieg ciąży i zdrowie dziecka, a także przyczyniają się do prawidłowego działania układu odpornościowego

G

Garcynia kambodżańska

Garcynia kambodżańska

ceniona przez osoby odchudzające się. Wielokrotnie dowiedziono, że kwasy hydroksycytrynowe z garcynii kambodżańskiej wpływają na regulację metabolizmu tłuszczu.* 

*Martirosyan, V. v et al. Agronomy Research 17, 2339–2349 (2019)

Glukooligosacharydy

Glukooligosacharydy

składniki, których nie trawi nasz organizm, rodzaj prebiotyku. Glukooligosacharydy są pożywką dla cennych dla nas mikroorganizmów  probiotyków.1

1.Rastall, R. A. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 16, 675–678 (2013)

Guarana

Guarana

Guarana - ceniona jako naturalne źródło kofeiny. Kofeina działa korzystnie na skupienie i koncentrację, pomaga zachować czujność. Co więcej kofeina jest też ceniona ze względu na zwiększenie wytrzymałości podczas wysiłku. 

Gurmar

Gurmar

roślina ceniona np. przez osoby odchudzające się ze względu na swoje właściwości  wpływające na zmniejszenie uczucia łaknienia. Dodatkowo kwasy gymnemowe w odpowiedniej ilości wpływają na zmniejszenie odczuwania słodkiego smaku, co może być pomocne w ograniczeniu spożywania słodyczy. 

Głóg

Głóg

roślina bogata w wiele cennych substancji o korzystnym wpływie na układ krążenia. Jedną z nich jest witeksyna- flawonoid o silnym działaniu przeciwutleniającym co, jak wskazują wyniki badań, wpływa korzystnie na komórki mięśnia sercowego.*

*Wu, M. et al. Frontiers in Pharmacology 11, 118 (2020).

H

Hesperydyna

Hesperydyna

naturalny flawonoid. Z hesperydyny można otrzymać półsyntetyczny związek –  diosminę. 

Hydrolizowany kolagen rybi z L-cystyną Naticol ®  CySkin ®

Hydrolizowany kolagen rybi z L-cystyną Naticol® CySkin®

Kolagen to cząsteczka niezwykle istotna dla właściwego funkcjonowania całego organizmu. To nic innego, jak główne białko tkanki łącznej - ta buduje skórę, kości, ścięgna, chrząstki i więzadła - odpowiada za zapewnienie właściwego napięcia, elastyczności, a także sprężystości skóry. 

I

Imbir

Imbir

w odpowiedniej ilości wspomaga łagodzenie uczucia mdłości i nudności. Co więcej odpowiednich ilościach posiada właściwości przeciwutleniające i wpływające na równowagę procesów zapalnych oraz wspiera naturalną odporność organizmu. Imbir jest ceniony także ze względu na wpływ na metabolizm węglowodanów.1

1.Huang, F. Y., Deng, T., Meng, L. X. & Ma, X. L. Medicine 98, e15054 (2019)

Inulina

Inulina

to naturalny błonnik prebiotyczny, który odgrywa istotną rolę dla zdrowia jelit i ogólnego funkcjonowania organizmu. Jest polisacharydem, który występuje naturalnie w wielu roślinach, takich jak cykoria, topinambur, por, cebula, czosnek czy banany. Może być także pozyskiwana jako ekstrakt z korzeni cykorii lub syntetyzowana na skalę przemysłową - tym sposobem możliwe jest stosowanie jako dodatek do żywności. 

Izo

Izoflawony

z koniczyny czerwonej– w odpowiedniej ilości wspierają kobiety w trakcie menopauzy, poprzez łagodzenie uderzeń gorąca, niepokoju oraz drażliwości.

J

Jod

Jod

pomaga zachować zdrową skórę. Pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych oraz właściwym funkcjonowaniu tarczycy, co ma wpływ na prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka i może odpowiadać za jego inteligencję w przyszłości.1 Jest ważny dla wzrostu dzieci.

1.Pemberton, Franklyn & Kilby. Minerva Ginecol 367–78 (2005)

K

Kadzidłowiec indyjski (Boswellia serrata)

Kadzidłowiec indyjski (Boswellia serrata)

wyniki badań wskazują na istotny wpływ kadzidłowca indyjskiego w utrzymaniu równowagi procesów zapalnych.1

1. Siddiqui, M. Z. Indian J Pharm Sci 73, 255–261 (2011).

Koenzym Q10

Koenzym Q10

ma działanie przeciwutleniające, co ma znaczenie m.in. dla funkcjonowania naczyń krwionośnych

Kora sosny nadmorskiej - Pinus pinaster Aiton

Kora sosny nadmorskiej - Pinus pinaster Aiton

Kora sosny nadmorskiej (Pinus pinaster) jest składnikiem, który znajduje zastosowanie w wielu suplementach diety i produktach fitoterapeutycznych. Zawiera związki takie jak oligomeryczne proantocyjanidyny, które w skrócie określane są jako OPC, katechiny, fenole i kwas cynamonowy, które mają szereg potencjalnych korzyści zdrowotnych. Kora sosny nadmorskiej jest bogatym źródłem antyoksydantów, które mogą pomóc w ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Krzem

Krzem

jest składnikiem strukturalnym włosów. Wg badań, wykazuje pozytywny efekt na skórę i łamliwe, kruche paznokcie. Jego naturalnym źródłem jest bambus – który słynie z szybkiego wzrostu i bogactwa składników odżywczych, wpływających na kondycję tkanki łącznej.1

1: Wickett, R. R., et. al. Archives of Dermatological Research, 299(10), 499–505. (2007). 

Kurkuma

Kurkuma

wspiera metabolizm tłuszczu, przez co korzystnie wpływa na wątrobę. Dodatkowo ma właściwości przeciwutleniające. 

Kwas foliowy

Kwas foliowy

foliany biorą udział w procesie podziału komórek oraz w procesie wzrostu tkanek matczynych podczas ciąży. Foliany wpływają również na utrzymanie właściwego metabolizmu homocysteiny, co ma korzystny wpływ na przebieg ciąży i zdrowie dziecka1, a także przyczyniają się do prawidłowego działania układu odpornościowego.

1.Bomba-Opoń, Hirnle, Kalinka & Seremak-Mrozikiewicz. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2, 210–214 (2017).

Kwas hialuronowy

Kwas hialuronowy

to substancja naturalnie występująca w naszym organizmie. W największych ilościach znajduje się w skórze. Wyniki badań wykazały, że suplementacja kwasu hialuronowego o zróżnicowanych wielkościach cząsteczek w ilości 200 mg dziennie... 

Kwas pantotenowy

Kwas pantotenowy

ważny w syntezie i metabolizmie hormonów steroidowych, wpływa na metabolizm komórkowy, co ma ogromne znaczenie dla szybko dzielących się komórek.

L

Lactobacillus salivarius

Lactobacillus salivarius

to jeden ze szczepu bakterii probiotycznych występujących naturalnie w m.in. w zdrowej jamie ustnej człowieka, jako element korzystnej dla zdrowia mikrobioty.

1. Chaves, B. D., Brashears, M. M. & Nightingale, K. K. Journal of Applied Microbiology 123, 18–28 (2017)

Laktaza

Laktaza

jest enzymem odpowiedzialnym za rozkładanie cukru laktozy występującego w pokarmach mlecznych. Jest zlokalizowana w rąbku szczoteczkowatym jelita cienkiego- po spożyciu pokarmu bogatego w laktozę rozkłada ten disacharyd na dwie prostsze cząsteczki: galaktozę i glukozę.

Laktoferyna

Laktoferyna

jest białkiem naturalnie występującym w naszym organizmie. Odpowiada za regulowanie wielu procesów m. in. układu odpornościowego.1 Ma też znaczenie dla lepszego wchłaniania żelaza i bezpiecznego metabolizmu tego pierwiastka. 2,3

1. Berlutti, F. et al. Molecules 16, 6992–7012 (2011).
2. Rosa, L., Cutone, A., Stefania Lepanto, M., Paesano, R. & Valenti, P. Homeostasis.(2017)
3. Paesano, R., Pietropaoli, M., Gessani, S. & Valenti, P. Biochimie 91, 44–51 (2009).


Leucyna

Leucyna

jeden z aminokwasów rozgałęzionych. Aminokwasy te są często stosowane w preparatach dla sportowców, jako wsparcie dla budowania tkanki mięśniowej. Dowiedziono, że leucyna działa korzystnie na przyswajanie innych aminokwasów.*

*Shimomura, Y., Murakami, T., Nakai, N., Nagasaki, M. & Harris, R. A. The Journal of Nutrition 134, 1583S-1587S (2004)

Lizyna

Lizyna

Lizyna to niezbędny aminokwas, który pełni kluczowe funkcje w organizmie człowieka. Jako że nie jest wytwarzany przez nasz organizm, musimy go dostarczać z pożywieniem lub w formie suplementów. 

Lu

Luteina

karotenoid, naturalnie występujący w siatkówce oka. Luteina ma właściwości przeciwutleniające, co jest ważne przy ochronie komórek przed działaniem wolnych rodników.*

*Buscemi, S. et al. Nutrients 2018, Vol. 10, Page 1321 10, 1321 (2018).

M

MP

Maca peruwiańska

Maca peruwiańska to roślina pochodząca z centralnych Andów, a potocznie nazywana bywa także peruwiańskim żeń-szeniem. Łacińska nazwa to Lepidium meyenii Walpers lub Lepidium peruvianum. Najczęściej spotkać ją można na wyżynach Peru, Boliwii czy Argentyny, gdzie wykorzystywana jest jako warzywo korzeniowe.

Magnez

Magnez

pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, w tym mięśnia sercowego. Dodatkowo wpływa korzystnie na działanie układu nerwowego oraz utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych

Mangan

Mangan

ma działanie przeciwutleniające, chroniąc komórki, w tym komórki włosów przed stresem oksydacyjnym, powstającym m.in. podczas zabiegów fryzjerskich (np. farbowanie)

Ma

Matcha

Prozdrowotne właściwości herbaty znane są od tysięcy lat. Zróżnicowanie smaków i aromatów sprawia, że jest ona drugim najchętniej spożywanym napojem na świecie. Bez względu na typ czy gatunek wszystkie napary przyrządzane są z liści i pąków grupy roślin należących do rodzaju kamelia (Camellia).

Melatonina

Melatonina

Melatonina - hormon sprawujący pieczę nad rytmem snu i czuwania s, usprawniający zasypianie i dbałość o sen. Melatonina wytwarzana jest na zasadzie autoregulacji i wydzielana jest przez maleńki gruczoł szyszynkę w sposób pulsacyjny, zgodnie z cyklem okołodobowym. Podstawowym regulatorem wydzielania melatoniny jest cykl światło-ciemność. W ciemności szyszynka wytwarza znacznie większe ilości melaniny, co oznacza, że jej stężenie wzrasta.

Melisa

Melisa

w odpowiedniej ilości wspomaga relaksację i ułatwia zasypianie, co pomaga zachować pozytywny nastrój. Dodatkowo wspomaga fizyczne i psychiczne samopoczucie.

Metionina

Metionina

Metionina niezbędny aminokwas, który musi być dostarczany wraz z dietą, gdyż nasz organizm nie może go samodzielnie wytworzyć, np. z innego aminokwasu. Metionina za to może być metabolizowana do cysteiny 1 aminokwasu będącego składnikiem budulcowym włosów2

1. O Ball, Courtney-Martin & Pencharz. The in vivo sparing of methionine by cysteine in sulfur amino acid requirements in animal models and adult humans. | Sigma-Aldrich. 

2. MacKinnon, P. J., Powell, B. C. & Rogers, G. E. The Journal of Cell Biology 111, 2587 (1990).

Miedź

Miedź

pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu tkanek łącznych, w tym tkanek budujących skórę. Przyczynia się również do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, m.in.  komórek macierzystych mieszków włosowych i komórek skóry. 

Mioinozytol

Mioinozytol

ważny składnik komórek, ale także przekaźników w szlakach hormonalnych. Mioinozytol jest znany z wielu funkcji, m. in. wpływu na transport glukozy do komórek(Nordio & Proietti, 2015)

N

N-acetylo-cysteina

N-acetylo-cysteina

organiczny związek, pochodna aminokwasu- L-cysteiny. NAC jest metabolizowana w wątrobie, organiczny związek, pochodna aminokwasu- L-cysteiny. NAC jest metabolizowana w wątrobie, w efekcie czego dochodzi do powstawania glutationu, silnego, naturalnego przeciwutleniacza

N-acetylo-cysteina

N-acetylo-cysteina

organiczny związek, pochodna aminokwasu- L-cysteiny. NAC jest metabolizowana w wątrobie, w efekcie czego dochodzi do powstawania glutationu, silnego, naturalnego przeciwutleniacza.

Niacyna

Niacyna

Niacyna, znana również jako witamina B3, to niezbędny składnik diety, który odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Warto zauważyć jednak, że określenie to w rzeczywistości jest nazwą dla dwóch związków wykazujących taką samą aktywność biologiczną - kwasu nikotynowego i amidu kwasu nikotynowego. Niekiedy nazywana bywa także witaminą PP. W niewielkim stopniu witamina ta jest syntezowana z tryptofanu przez organizm ludzki. 

O

Olejek cytrynowy

Olejek cytrynowy

korzystnie wpływa na jamę ustną jednocześnie odświeżając oddech.1,2

Olejek eukaliptusowy

Olejek eukaliptusowy

wpływa korzystnie na układ oddechowy, ogranicza wzrost patogennych organizmów1

Olejek rozmarynowy

Olejek rozmarynowy

dzięki swojemu niepowtarzalnemu zapachowi odświeża oddech. Dodatkowo dowiedziono, że ogranicza wzrastanie bakterii beztlenowych bytujących w jamie ustnej (badania in vitro).1

1. Kędzia, A., Kędzia, A. W. & Wiśniewska, J. Postępy Fitoterapii 19, (2018).

Olejek z oregano

Olejek z oregano

ceniony za swój niepowtarzalny zapach, ale i zawartość cennych substancji takich jak tymol i karwakrolu. Dowiedziono, że obie te substancje te mają właściwości przeciwbakteryjne1

P

Palma sabałowa

Palma sabałowa

jedna z najczęściej stosowanych roślin w łagodzeniu objawów łagodnego przerostu gruczołu krokowego (BPH), który jest powszechnym schorzeniem urologicznym u mężczyzn powyżej 45. roku życia. Jak pokazują wyniki badań, problem ten dotyczy około 20% mężczyzn w czwartej dekadzie życia i wzrasta do 90% około 70. roku życia.

Phyllanthus amarus

Phyllanthus amarus

Phyllanthus amarus (P. amarus) to roślina lecznicza o szerokim spektrum działania, która zyskała uznanie na całym świecie. Jest powszechnie stosowana w celu zmniejszenia bólu, wydalania gazów jelitowych, stymulowania i promowania trawienia, a także jako środek wewnętrznej opieki nad jelitami. Warto wspomnieć również o działaniu jako środek przeczyszczający. W medycynie ajurwedyjskiej zasłynął jako antidotum na zapalenie oskrzeli, anemię, cukrzycę, a malejskiej -  na biegunkę, dolegliwości nerek i rzeżączkę. 

Piperyna

Piperyna

piperyna zawarta w pieprzu czarnym wspiera wchłanianie substancji aktywnych z roślin.*

* Meghwal, M. & Goswami, T. K. Phytotherapy Research 27, 1121–1130 (2013).

Potas

Potas

Potas - pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Działa także korzystnie na funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego

R

Resweratrol

Resweratrol

Fitoskładniki to nic innego jak naturalnie występujące związki chemiczne obecne w roślinach. Substancją tego typu, która obecnie cieszy się dużą popularnością, jest resweratrol, należący do składników charakteryzujących się aktywnością biologiczną. Związek ten ma szeroki zakres działania na organizm człowieka  - w zapobieganiu, jak i wspieraniu leczenia wielu różnorodnych chorób. Mimo że zyskał popularność w kontekście zdrowia serca, ze względu na swój potencjał antyoksydacyjny czy przeciwzapalny, to na tym jego wyjątkowe działanie nie kończy się. 

Różeniec górski

Różeniec górski

w odpowiednich ilościach  jest adaptogenem, wspiera pracę układu nerwowego łagodząc objawy związane ze zmęczeniem. 

Ruszczyk kolczasty

Ruszczyk kolczasty

odpowiednich ilościach działa korzystnie na krążenie żylne, działa dając uczucie lekkości nóg. Źródło wielu cennych substancji, w tym ruskogeniny- saponiny, która jak wskazują wyniki badań, działa korzystnie na elastyczność naczyń krwionośnych.*

*Chudek, J. & Ziaja, D. Varia Medica 2, 277–281 (2018)

Rutyna

Rutyna

Rutyna- naturalny bioflawonoid, posiada właściwości przeciwutleniające, w tym działa ochronnie na witaminę C 1

1.Majewska, M. & Czeczot, H. Terapia i Leki 5, 369–377 (2009).

Ry

Ryboflawina

Ryboflawina lub inaczej witamina B2 występuje we wszystkich tkankach organizmu. Dodatkowo jako koenzym enzymów oddechowych uczestniczy w procesach mających związek z dostarczaniem energii. Odkrywcą witaminy jest Kuhn, który w 1933 roku wyodrębnił ją z drożdży, białka jaja kurzego, a także serwatki mlecznej. Wówczas określana była jako ,,laktochrom” lub ,,witamina G”.

S

Selen

Selen

pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i ochronie komórek organizmu przed niekorzystnym wpływem stresu oksydacyjnego. Selen wpływa na zachowanie zdrowych włosów oraz prawidłowego przebiegu spermatogenezy. Ponadto pomaga we właściwym funkcjonowaniu tarczycy, co ma wpływ na prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka i może odpowiadać za jego inteligencję w przyszłości.1

1. Pemberton, Franklyn & Kilby. Minerva Ginecol 367–78 (2005)

Sulforafan z nasion brokułów

Sulforafan z nasion brokułów

Badania wykazały, że sulforafan może mieć korzystny wpływ na zdrowie prostaty. Największe ilości sulforafanu można znaleźć w nasionach i kiełkach brokułów, chociaż jest on obecny również w dorosłych roślinach.

Szafran

Szafran

Szafran

Szafran, a właściwie Crocus Savitus to roślina jednolistna, która należy do rodziny Iridaceae. Jest jedną z najbardziej cenionych przypraw na świecie - zarówno za kulinarne, jak i lecznicze właściwości. Jako jeden z najdroższych składników na świecie, często nazywany bywa "czerwonym złotem". Jako przyprawa szafran ceniony był już w czasach starożytnych, a sama nazwa wywodzi się z języka arabskiego i w tłumaczeniu oznacza „być żółtym” nastroju. 

W

Waleriana

Waleriana

Korzeń kozłka lekarskiego lub inaczej waleriana  jest surowcem stosowanym od wieków w celu wyciszania układu nerwowego, usprawniania zasypiania i poprawy jakości snu. W najnowszych badaniach sugeruje się także przeciwlękowe działanie waleriany, co poszerza jej zakres zastosowań. Składnikami bioaktywnymi warunkującymi działanie waleriany są przede wszystkim walepotriaty, a także olejki eteryczne bogate w monoterpeny, seskwiterpeny oraz kwasy (m.in. walerenowy). W przeprowadzonych dotychczas badaniach u uczestników z bezsennością przyjmujących ekstrakty z waleriany odnotowano znaczną poprawę jakości snu. Działanie takie jest związane z wpływem kozłka na neurotransmisję w centralnym układzie nerwowym.

Wapń

Wapń

pomaga utrzymać zdrowe zęby i kości.

Witamina A

Witamina A

pomaga utrzymać prawidłowy stan skóry i błon śluzowych

Witamina B 12

Witamina B12

bierze udział w procesie podziału komórek, co jest istotne dla wzrastania płodu oraz wzrostu cebulki włosa, komórek skóry i paznokci. Witamina B12 wpływa na prawidłowe działanie układu odpornościowego, a także wspiera utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz metabolizmu homocysteiny, co ma korzystny wpływ na przebieg ciąży i zdrowie dziecka.1

1. Bomba-Opoń, Hirnle, Kalinka & Seremak-Mrozikiewicz. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2, 210–214 (2017).

Witamina B 1

Witamina B1

pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Ponadto tiamina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, m.in. komórek macierzystych mieszków włosowych i komórek skóry.

Witamina B 2

Witamina B2

ryboflawina - wspomaga metabolizm energetyczny komórek, w tym keranocytów. Co więcej wspiera zdrowie skóry oraz wspiera utrzymanie prawidłowego metabolizmu żelaza.

Witamina B 5

Witamina B5

(kwas pantotenowy) - jest ważna dla prawidłowego metabolizmu energetycznego, w tym komórek macierzystych mieszków włosowych i komórek skóry.

Witamina B 6

Witamina B6

przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz działa korzystnie na utrzymanie funkcji psychologicznych. Co więcej przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej. Witamina ta wpływa na prawidłowy metabolizm białka i aminokwasów w tym cysteiny będącej składnikiem budulcowym włosów- keratyny. Dowiedziono także, że ułatwia wchłanianie magnezu, oraz bierze udział w procesach epigenetycznych.

Witamina C

Witamina C

wspomaga w prawidłowym działaniu układu odpornościowego, prawidłowej produkcji kolagenu, co wpływa na właściwe funkcjonowania naczyń krwionośnych oraz skóry. Witamina C pomaga w ochronie komórek przed niekorzystnym wpływem stresu oksydacyjnego oraz przyczyniającej się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, co może przyczynić się do wsparcia organizmu w czasie podatności na osłabienie.

Witamina D

Witamina D

pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i mięśniowego. Wpływa na normalizację procesów zapalnych oraz bierze udział w procesie podziałów komórkowych.1 Ponadto zwiększa wchłanianie wapnia z diety, przyczyniając się do utrzymania zdrowych zębów i kości.

1. Mousa, A., Misso, M., Teede, H., Scragg, R. & de Courten, B. BMJ 6, (2016).

Witamina E

Witamina E

wykazuje działanie przeciwutleniające i chroni podatne na utlenianie tłuszcze, np. pochodzenia rybiego.1

1. Turchetto, E. & Pignatti, C. Acta Vitaminologica et Enzymologica 4, 267–277 (1982)

Z

Zeaksantyna

Zeaksantyna

karotenoid, naturalnie występujący w siatkówce oka. Zeaksantyna ma właściwości przeciwutleniające, co jest ważne przy ochronie komórek przed działaniem wolnych rodników. *

*Murillo, A. G., Hu, S. & Fernandez, M. L. Antioxidants 8, (2019)

Ż

Żelazo

Żelazo

Żelazo 

Żelazo to pierwiastek, który odgrywa kluczowe role w różnorodnych funkcjach organizmu, takich jak transport tlenu, synteza DNA czy regulacja wzrostu komórek. Niedobór żelaza może prowadzić do anemii i wielu innych problemów zdrowotnych.  Mimo że żelazo stanowi zaledwie około 0,01% całkowitej masy ciała człowieka - 4 g u dorosłego mężczyzny - jest jednocześnie metalem, bez którego człowiek nie mógłby żyć. Najwyższa pora, aby przyjrzeć się nieco bliżej roli żelaza w organizmie, a także źródłom tego pierwiastka w diecie. Poniżej przedstawimy także wskazówki dotyczące suplementacji 

Ższ

Żeń-szeń

Żeń-szeń (Panax Ginseng z rodz. Araliacea) jest byliną rosnącą w Korei Północnej, Nepalu, a także wschodnich Chinach - do najpopularniejszych gatunków zalicza się żeń-szeń pięciolistny i właściwy. Co ciekawe, do tej pory z korzenia tej rośliny udało się wyizolować około 30 różnorodnych saponozydów trójterpenowych, które w niektórych przypadkach wykazują działanie przeciwstawne.